Un afacerist și mijlocitorul acestuia condamnați pentru coruperea unei persoane publice

La 17 ianuarie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile a doi bărbați, învinuiți de...

La 17 ianuarie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile a doi bărbați, învinuiți de săvârșirea infracțiunii de corupere activă (art. 325 alin.(1) din Codul penal).

Cauza penală respectivă a fost pornită în luna iulie 2022 de către Centrul Național Anticorupție, în baza procesului-verbal privind constatarea infracțiunii, întocmit de către organul de constatare din cadrul CNA.

Potrivit materialelor, fondatorul unei companii de construcții, urmărind obținerea actelor necesare în vederea recepției finale și darea în exploatare a unui bloc locativ de menire socială situat în or. Ialoveni, care a fost edificat cu abateri de la regimul arhitectural-urbanistic și regimul tehnic, a transmis prin intermediul unui mijlocitor, inspectorului din cadrul Direcției supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor și protecției civile al Agenției pentru Supraveghere (în privința ultimului procesul penal fiind disjuns actualmente într-o procedură separată), suma de 4500 euro, ca acesta să elibereze  actul de inspectare privind evaluarea riscurilor de incendiu a blocului locativ, fără a indica neconformitățile stabilite.

Judecarea cauzei a durat 7 luni, inculpații recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea lor, cauza penală fiind examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Astfel, prin sentință din 17 ianuarie 2024, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de corupere activă, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani, cu amendă în sumă de 100 000 lei, cu suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe o perioadă de probațiune de 2 ani.

Totodată, a fost menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnaților în valoare de peste 1 milion lei, în vederea garantării executării pedepsei aplicate sub formă de amendă.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

In this article