Ultimii figuranți ai cauzei penale cu genericul ,,certificatele de dizabilitate Rezina” au ajuns pe masa magistraților

Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată ultimii figuranți ai cauzei penale cu genericul ,,certificatele de dizabilitate Rezina”, printre care și organizatoarea învinuită de 19 episoade, un...

Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată ultimii figuranți ai cauzei penale cu genericul ,,certificatele de dizabilitate Rezina”, printre care și organizatoarea învinuită de 19 episoade, un medic și doi solicitanți învinuiți de comitere a traficului de influență, infracțiune prevăzută de art. 326 alin.(1), art. 326 alin.(2) lit. b) și art. 326 alin.(2) lit. b), d) din Codul penal.

La 14 februarie 2020, Centrul Național Anticorupție a început urmărirea penală în baza denunțului unui cetățean privind acțiunile ilegale, comise de către angajații Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității  de muncă Rezina din cadrul Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, manifestate prin pretinderea mijloacelor bănești în sumă de 4000 – 6000 lei, susținând că au influență asupra persoanelor publice, în vedere determinării acestora de a emite decizie privind acordarea gradului de dizabilitate.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații s-a stabilit că, specialistul relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina,  acționând de comun acord conform înțelegerii prealabile cu asistenta medicală, susținând că au influență asupra persoanelor publice membri ai Serviciului pentru determinarea gradului de dizabilitate al Consiliului Național pentru Determinarea Dezabilității şi Capacității de Muncă, să-i determine pe aceștia să acorde gradul de dezabilitate solicitat, au pretins de la mai multe persoane interesate în acordarea gradului de dizabilitate, mijloace bănești ce nu li se cuvin, ce variau între 4000 – 18 500 lei, în lipsa corespunderii criteriilor prevăzute de legea cu privire la determinarea dizabilității.

Au fost documentate 20 de episoade privind pretinderea și acceptarea banilor.

Învinuiții își recunosc vina, iar cauza penală a fost deferită justiției, urmând să fie examinată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina.

Pedeapsa maximă stabilită pentru infracțiunile prevăzute de art. 326 alin.(2) din Codul penal este amendă de la 150 000 la 200 000 lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.

Concomitent, informăm publicul, că Procuratura Anticorupție a expediat anterior în instanța de judecată alte cauze penale în privința altor persoane documentate în cadrul aceluiași dosar, care au solicitat examinarea în procedură simplificată de recunoaștere a vinei, fiind obținute sentințe de condamnare în privința a 28 de inculpați printre care patru medici, asistente medicale și membri ai echipelor medicale, cu confiscarea mijloacelor bănești obținute ilegal.

Menționăm că, în prezenta cauză penală a fost sesizat Ministerul Sănătății cu privire la anularea actelor de obținere a gradelor de dizabilitate obținute ilegal.

In this article