Ultima oră! Parlamentul a aprobat împrumuturile din Rusia și de la FMI

Parlamentul a ratificat, în ședința plenară de astăzi, acordul de împrumut cu Federația Rusă și Fondul Monetar Internațional. Pentru creditul rusesc și-au dat votul 56 de deputați din...

Parlamentul a ratificat, în ședința plenară de astăzi, acordul de împrumut cu Federația Rusă și Fondul Monetar Internațional.

Pentru creditul rusesc și-au dat votul 56 de deputați din fracțiunile PSRM, PDM și independentul Alexandru Oleinic. Împrumutul de 200 mln de euro din partea Federației Ruse va fi debursat pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an.

Pentru împrumutul acordat de FMI au votat 85 de deputați.

FMI va acorda Republicii Moldova 234 milioane de dolari. Este vorba despre 156 mln de dolari oferite prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă. Dobânda este de 1,5%, cu o perioadă de grație de 3 ani și 3 luni și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Maturitatea împrumutului este de 5 ani. Suplimentar, Republica Moldova va achita un comision unic de 0,5% din sumă.

Totodată, prin intermediul mecanismului de creditare rapidă, țara noastră va accesa un împrumut de la FMI de circa 78 milioane de dolari. Dobânda este de 0%, cu o perioadă de grație de 5 ani și 6 luni. Maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, care a prezentat proiectele de ratificare, banii vor fi folosiți pentru finanțarea necesităților bugetului de stat al țării noastre, inclusiv pentru implementarea proiectelor investiționale.

In this article