Ucraina va studia planul de pace propus de China

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a discutat cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi despre planul Beijingului pentru pace şi urmează să-l studieze în detaliu,...

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a discutat cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi despre planul Beijingului pentru pace şi urmează să-l studieze în detaliu, adăugând că există un “element comun al Ucrainei şi Chinei: principiul integrităţii teritoriale”.

Respectarea suveranităţii, de altfel, este unul dintre principiile de bază enunţate în noul concept pentru securitate globală al Chinei, transmite breakingnews.md cu referire la digi24.ro.

Kuleba a avut în timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen, desfăşurată la finalul săptămânii trecute, o discuţie cu cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi. Acesta din urmă a sosit marţi la Moscova, unde a avut deja o întrevedere cu şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev şi urmează să se vadă miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Wang Yi “mi-a împărtăşit elemente-cheie ale planului de pace chinez”, a spus Kuleba în faţa presei la Bruxelles, după o reuniune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

“Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime şi vom trage propriile noastre concluzii”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Dar “cred că există un element comun al Ucrainei şi Chinei: principiul integrităţii teritoriale”, a mai declarat ministrul ucrainean de externe. “Nu este doar un element, este o piatră de temelie”, a estimat el.

Marţi, ministerul chinez de externe a publicat un noul său concept de securitate globală care prevede principiile pe care China vrea să le implementeze în relaţiile internaţionale.

Printre acestea se numără respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale tuturor ţărilor.

“Credem că toate ţările, mici sau mari, puternice sau slabe, bogate sau sărace sunt membre egale ale comunităţii internaţionale. Agenda lor internă nu ar trebui să fie supusă interferenţelor externe, suveranitatea şi demnitatea lor trebuie respectată iar dreptul lor de a alege sisteme sociale de dezvoltare trebuie garantat”, se arată în document.

Pasajul a fost deja preluat de presa ucraineană, care l-a tradus în cheia războiului din Ucraina.

“Autoritățile chineze, în cele din urmă, și-au formulat viziunea asupra politicii internaționale: Rusia ar trebui să returneze Ucrainei toate teritoriile sale ocupate”.

Kuleba a precizat la rândul său că speră ca Beijingul să respecte principiul integrităţii teritoriale.

“Tot ceea ce China a făcut şi va face în contextul agresiunii ruse contra Ucrainei, dacă lăsăm la o parte retorica politică şi examinăm acţiunile, ar trebui să urmărească apărarea principiului integrităţii teritoriale”, a insistat Kuleba.

“Dacă o ţară din lume ajută Rusia să distrugă integritatea teritorială a Ucrainei, atunci mesajul este clar: oricine altcineva ar putea să o facă în orice altă situaţie specifică, în lume”, a continuat el, după ce Zelenski a avertizat luni într-un interviu China să nu susţină Rusia în războiul din Ucraina, întrucât s-ar ajunge astfel la război mondial.

Însă el a amintit mai departe formula de pace în zece puncte propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. “Noi credem că aceasta este calea de urmat, completă, concisă şi eficace”, a indicat Dmitro Kuleba.

În acel plan de pace enunţat de Zelenski, acesta cere Rusiei să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei.

Ministrul chinez de externe, Qin Gang, a declarat marţi la o conferinţă de presă la Beijing că ţara sa este “profund preocupată de faptul că conflictul (în Ucraina) se intensifică şi devine chiar incontrolabil”.

China a promis că va publica propunerea sa de “soluţionare politică” a acestui conflict săptămâna aceasta, înaintea împlinirii pe 24 februarie a unui an de când Rusia a atacat Ucraina.

In this article