Ucraina se pregătește de o nouă ofensivă rusească în următoarele zece zile

Război în Ucraina. Kievul spune că o ofensivă rusă majoră este iminentă și va începe în următoarele zece zile. Armata Rusă concentrează trupe, dar și un mare număr...

Război în Ucraina. Kievul spune că o ofensivă rusă majoră este iminentă și va începe în următoarele zece zile. Armata Rusă concentrează trupe, dar și un mare număr de medici, în regiunea Luhansk, ceea ce indică faptul că va încerca un atac decisiv pe Frontul de Est.

 

Potrivit Financial Times, autoritățile militare de la Kiev au primit “informații sigure” că Rusia va lansa o ofensivă în următoarele zece zile, cel mai probabil pe la Kremmina și Svatove spre Liman, cu scopul de a închide Donbasul și de a încercui forțele ucrainene care rezistă în continuare la Bakhmut.

ISW remarcă faptul că bloggerii militari ruși susțin că ofensivele imitate desfășurate în ultimele zile de Armata Rusă la nord-est de Bakhmut și la sud de Kreminna ar fi “un efort complementar de a încercui Siversk, pe la sud, nord și est. (…) Forțele ruse ar trebui să avanseze peste 15 km pentru a tăia liniile de comunicație terestre și pentru a înconjura Siversk. Acest nivel de avans ar necesita un efort ofensiv rusesc substanțial mai concertat în direcția Siversk dinspre nord, est și sud decât a observat ISW până acum”.

Pe de altă parte, Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse suplimentează personalul medical din regiunea Luhansk, ceea ce susține evaluarea ISW că Armata Rusă se pregătește pentru o nouă ofensivă din această direcție. Serviciile de informații ucrainene arată că Rusia nu a format grupuri de luptă din direcția Harkov, nici în Belarus, deci, cel mai probabil ofensiva rusă care ar fi iminentă nu se va desfășura din aceste direcții.

Într-o analiză specială a deciziilor luate de Vladimir Putin în decursul ultimului an, ISW arată că acesta a făcut deseori evaluări greșite ale situației militare, dar deciziile sale sunt calculate și orientate spre diminuarea riscurilor interne. “Reticența lui Putin de a-și asuma riscuri legate direct de războiul său convențional din Ucraina indică faptul că este foarte puțin probabil să urmeze escaladarea nucleară sau un război cu NATO. ISW a evaluat anterior că amenințările de război convenționale ale Rusiei împotriva NATO nu corespund capacităților militare ale Rusiei, iar Kremlinul folosește amenințările nucleare în primul rând pentru a intimida Occidentul. În mod evident, Putin apreciază status quo-ul său intern și încearcă să evite politicile riscante și controversate pentru a-și susține propriile obiective. Putin continuă, de asemenea, să demonstreze că rămâne un individ calculat, care pune un accent considerabil pe eliminarea riscurilor – chiar dacă percepția sa asupra situației cu care se confruntă diverge de la realitate. Putin s-a plasat astfel în mod repetat în poziția de a articula obiective maximaliste și nerealiste, cerând guvernului și armatei sale să le atingă – abținându-se totuși de la a lua deciziile costisitoare pe care le necesită probabil războiul convențional pe scară largă și prelungit în care s-a angajat”.

Surse: ISWFT

In this article