Cutremur devastator de magnitudine 7,8. Bilanțul morților în Turcia și Siria ar putea ajunge la 10.000

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni, 6 februarie, sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și...

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni, 6 februarie, sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 42 de replici, conform Digi24. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Aproape 300 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar peste o mie au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

UPDATE: Cutremurul a fost urmat de 78 de replici, Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Peste 640 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar mii au fost răniți.

UPDATE: Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit țara în peste 100 de ani, cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, a provocat mai multe cutremure mai mici în întreaga regiune. Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Siria, unde au murit cel puțin 237 persoane, și în Liban, conform specialiștilor.

UPDATE: Președintele României, Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Twitter a transmis condoleanțe familiilor victimelor cutremurului din Turcia și Siria.

„Gândurile noastre se îndreaptă către victimele și familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincere condoleanțe din partea României familiilor victimelor și o însănătoșire rapidă a persoanelor rănite. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”, a scris Iohannis pe Twitter.

UPDATE: Informație de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova:

„În continuarea informațiilor referitoare la seismul care a avut loc în data de 6 februarie în sud-estul Turciei, la granița cu Siria, MAEIE prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara s-a autosesizat și a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale cu privire la verificarea apartenenței la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului. Din verificările efectuate până la momentul actual, printre victime nu există cetățeni moldoveni răniți sau spitalizați în urma cutremurului.

Responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate.

MAEIE reiterează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Informații suplimentare:

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice)

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate)).

In this article