Turcia şi Siria ţin negocieri la Moscova în vederea unei normalizări a relaţiilor

Turcia şi Siria au purtat marţi, la Moscova, o nouă sesiune de negocieri, mediate de Rusia şi Iran, în vederea unei normalizări a relaţiilor, întrerupte la începutul Războiului...

Turcia şi Siria au purtat marţi, la Moscova, o nouă sesiune de negocieri, mediate de Rusia şi Iran, în vederea unei normalizări a relaţiilor, întrerupte la începutul Războiului Civil din Siria, în 2011, relatează AFP, potrivit news.ro.

Aceată reuniune a avut loc la nivel de miniştri ai Apărării din cele patru ţări şi a abordat ”măsuri practice” în vederea unei ”consolidări a securităţii în Siria” şi ”normalizării relaţiilor siriano-turce”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

”În urma discuţiilor, părţile şi-au reafirmat voinţa de a păstra integritatea teritorială a Siriei şi necesitatea unei intensificări a eforturilor în vederea unei întoarceri rapide a refugiaţilor sirieni în patria” lor, precizează ministerul rus..

Potrivit Moscovei, miniştrii au purtat un ”dialog constructiv” şi au subliniat ”necesitatea continuării (negocierilor) în interesul unei stabilizări şi mai mari a situaţiei”.

Ministerul turc al Apărării subliniază într-un comunicat ”atmosfera constructivă” a reuniunii, în cursul căreia a fost abordată  ”problema intensificării eforturilor în vederea întoarcerii refugiaţilor sirieni pe pământul lor”.

Ankara confirmă că toţi participanţii şi-au ”reafirmat respectul faţă de integritatea teritorială a Siriei”.

”RETRAGEREA FORŢELOR TURCE”

Presa siriană de stat a difuzat un comunicat al Ministerului sirian al Apărării, în care se arată că negocierile au vizat ”retragerea forţelor turce” din Siria.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, a cărui armată luptă în Războiul din Ucraina de peste un an, a participat la reuniuni bilaterale cu fiecare dintre omologii săi, cu care a discutat despre ”cooperare” şi ”garantarea securităţii mondiale şi regionale”.

Rusia încurajează o restabilire a relaţiilor aliatului său sirian cu Turcia – care au avut puţine contacte oficiale după ce Ankara a început să-i susţină pe rebelii şi opoziţa din Siria, cu scopul înlăturării de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat ideea unui summit de pace cu omologul său sirian,

Însă Bashar al-Assad cere – în prealabil – o retragere a trupelor turce staţionate în nordul Siriei.

La începutul lui aprilie, diplomaţi iranieni, ruşi, turci şi sirieni s-au întâlnit la Moscova pentru a pregăti o viitoare reuniune a miniştrilor de Externe din cele patru ţări.

In this article