Turcia amână consultările privind admiterea Suediei şi Finlandei în NATO

Turcia a amânat pe termen nedeterminat o reuniune cu reprezentanţii Suediei şi Finlandei pe tema iniţiativelor celor două ţări de a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Parlamentul Turciei...

Turcia a amânat pe termen nedeterminat o reuniune cu reprezentanţii Suediei şi Finlandei pe tema iniţiativelor celor două ţări de a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Parlamentul Turciei trebuie să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, dar Administraţia Recep Tayyip Erdogan are obiecţii privind admiterea Suediei, după o serie de proteste anti-turce desfăşurate în Stockholm, transmite breakingnews.md cu referire la mediafax.ro.

Pe fondul disensiunilor, reuniunea Comitetului permanent al reprezentanţilor Turciei, Suediei şi Finlandei, care era programată în februarie în Turcia, a fost amânată pe termen nedeterminat. În contextul impasului, Guvernul de la Helsinki a anunţat marţi că va analiza posibilitatea aderării la NATO a Finlandei separat de Suedia.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia. Fethullah Gulen, aflat în SUA, neagă acuzaţiile privind implicarea în complotul militar.

 

In this article