Trimiși în judecată, după ce au amenințat o femeie cu moartea prin declanșarea unei grenade, dacă nu ar fi primit 40.000.000 lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a învinuiților care în ianuarie 2023 au fost reținuți pentru șantajarea unei femei, de la...

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a învinuiților care în ianuarie 2023 au fost reținuți pentru șantajarea unei femei, de la care au pretins două milioane euro. 

Inculpatul principal este liderul grupului infracțional, cu vârsta de 53 de ani și era prieten de familie al femeii șantajate. La solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest. Atât liderul, cât și complicele acestuia cu vârsta de 62 de ani sunt din municipiul Chișinău.

Inculpații îi comunicau femeii mesaje telefonice sau scrise, livrate în curtea casei acesteia sau pe mormântul soțului dânsei, decedat în 2014. Mesajele conțineau amenințări cu moartea victimei, prin declanșarea unei grenade sau prin strangulare, precum și amenințări cu moartea fiicei, care se afla în afara țării.

Aceștia s-au asigurat ca femeia să nu afle faptul că unul din ei este chiar prietenul de familie al acesteia, iar în comunicarea cu ea au inventat și un motiv pentru care pretindeau suma de bani. Astfel, autorul mesajelor livrate îi comunica din numele liderului faptul că acesta și-a ispășit pedeapsa în închisoare, în locul soțului ei decedat, pentru o infracțiune comisă de comun cu acesta. Iar motivul șantajului ar fi fost legat de faptul că acesta nu ar fi primit partea sa din venitul rezultat din infracțiunea comisă de ei, pe care o revendica acum de la ea.

Aceștia au fost denunțați autorităților în 2021 de către femeia șantajată. Autoritățile au întreprins măsurile necesare, care au dat în vileag identitatea membrilor grupului infracțional, în pofida precauțiilor acestora și eforturilor active de deviere a pistelor de investigație. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale pe caz, învinuiții beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, iar în privința victimei au fost aplicate măsuri de protecție.

In this article