Trei persoane din nordul țării au fost reținute de CNA pentru fapte de corupție în Vamă

Doi brokeri vamali și un agent economic au fost reținuți, în această dimineață, de ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii anticorupție în cadrul unor...

Doi brokeri vamali și un agent economic au fost reținuți, în această dimineață, de ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii anticorupție în cadrul unor cauze penale, pornite pe trafic de influență, corupere pasivă și corupere activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și oferit mită în scopul influențării și determinării angajaților Biroului Vamal Nord de a grăbi perfectarea actelor pentru vămuirea mărfurilor importate, dar și pentru asigurarea unor controale vamale superficiale a transportatorilor. Potrivit probatoriului acumulat, brokerii vamali ar fi pretins și primit de la mai mulți agenți economici, cărora le prestau servicii, sume ilicite de la 3000 până la 15 000 de lei pentru a le perfecta actele necesare.

Astăzi, ofițerii DGT Nord a CNA, în comun cu procurorii anticorupție din cadrul Oficiului Nord și cu suportul Direcției integritate și supraveghere  din cadrul Serviciului Vamal  au desfășurat 23 de percheziții în oficiile Postului Vamal Intern Bălți, Biroului Vamal Nord, dar și în automobilele și domiciliile brokerilor vamali și a agenților economici presupus a fi implicați în comiterea infracțiunilor.

Mai multe sume de bani au fost ridicate în urma perchezițiilor, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Este vorba despre următoarele mijloace financiare, găsite la domiciliile brokerilor vamali: 31 400 de lei, 22 000 de ruble, 3700 de dolari și 1600 de euro.  De la fața locului, au mai fost ridicate declarații vamale, înscrisuri de ciornă, diferite notițe cu informații despre evidența banilor colectați și telefoane mobile.

În urma acțiunilor de urmărire penală, doi brokeri vamali și un agent economic au fost reținuți pentru 72 de ore. În prezent, acțiunile pe caz sunt în desfășurare și au ca scop stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea întregului cerc de persoane implicate.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

In this article