Trei femei acuză directorul unui spital din Chișinău de hărțuire sexuală

Trei femei au depus o plângere la Procuratura municipiului Chișinău, împotriva directorului Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”. Cele trei dau sub propria semnătură detalii amănunțite despre cazurile...

Trei femei au depus o plângere la Procuratura municipiului Chișinău, împotriva directorului Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”.

Cele trei dau sub propria semnătură detalii amănunțite despre cazurile de hărțuire sexuală la care au fost supuse în timpul serviciului. Plângerea a fost depusă la începutul lunii decembrie, transmite breakingnews.md cu referire la Europalibera.org.

Acum organele de drept au la dispoziție treizeci de zile în care trebuie să revină cu un răspuns și să decidă dacă pornesc sau nu urmărirea penală împotriva directorului spitalului.

Anterior, o fostă angajată a instituției a depus o plângere anonimă atât la Ministerul Sănătății, cât și la Direcția de asistență medicală și socială a consiliului municipal Chișinău, în care îl acuza pe directorul spitalului de hărțuire sexuală.

Atunci, Ministerul Sănătății declara Europeilibere.org că a creat o comisie care să „elucideze subiectele invocate”, iar șeful adjunct al Direcției asistență medicală și socială Chișinău, Vladimir Bolocan, spunea că direcția a întreprins „anumite acțiuni”, dar nu poate oferi mai multe detalii, prevalându-se de prevederile Codul Civil conform căruia „sesizările anonime nu se examinează.”

„Plângerea nu a fost depusă la poliție și noi nu avem motive legale să-l suspendăm pe director din funcție. Dacă am face-o, am putea să pierdem în judecată și directorul să fie repus în funcție”, explica Bolocan.

Tot el ar urma să meargă la Ministerul Sănătății să prezinte datele despre ancheta declanșată pe acest subiect.

La rândul său, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”, Mihai Ciobanu, a spus Europei Libere că nu vrea să declare nimic, „nici de bine, nici de rău”, sugerând că la mijloc ar sta anumite interese. „Eu am să mă adresez în judecată după toate regulile, cum face lumea”.

Mihai Ciobanu, în vârstă de 77 de ani, este director al Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” din anul 2001. În anul 2017, după o decizie judecătorească a fost repus în funcție, iar autoritățile locale, adică Consiliul Municipal, care este fondatorul instituției, i-a prelungit contractul pe termen nedeterminat.

In this article