Trei condiții în care rușilor li se va permite să intre în UE

Intrarea din Rusia în UE va fi permisă în principal pentru motive familiale, umanitare și pentru jurnaliști. Acest lucru a fost raportat de RIA Novosti, citând compania de...

Intrarea din Rusia în UE va fi permisă în principal pentru motive familiale, umanitare și pentru jurnaliști. Acest lucru a fost raportat de RIA Novosti, citând compania de televiziune finlandeză Yle. Acesta a fost raportat de Rambler.

Potrivit comisarului european pentru afaceri interne, Ilva Johansson, începând de luni dimineață, cele mai apropiate țări ale UE ar putea fi accesibile persoanelor din Rusia doar din motive umanitare, motive familiale și pentru jurnaliști.

“Nu mai există niciun motiv pentru a avea încredere în ruși. Rușii nu pot fi turiști pe teritoriul UE, este un privilegiu. Și nu mai vrem să acordăm acest privilegiu rușilor”, a spus comisarul.

De asemenea, ea a adăugat că vineri, Consiliul European va adopta propunerea sa de a “îngheța complet vizele turistice pentru ruși”.

Anterior, Consiliul UE a aprobat suspendarea completă a acordului privind regimul simplificat de vize cu Rusia. Decizia respectivă va intra în vigoare la 12 septembrie. Astfel, taxa de viză pentru ruși va crește de la 35 la 80 de euro, iar timpul de procesare a vizelor va crește la 45 de zile. De asemenea, turistul ar putea fi verificat în ceea ce privește “amenințarea la adresa securității Uniunii Europene și a relațiilor internaționale”, iar lista de documente necesare va fi mărită.

Anterior, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au convenit asupra unor restricții temporare pentru rușii care doresc să intre în UE cu vize Schengen. Acestea urmează să intre în vigoare la 19 septembrie. Potrivit unei declarații comune a prim-miniștrilor țărilor baltice, călătoriile în UE “sunt un privilegiu, nu un drept al omului”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că, dacă UE impune restricții de viză rușilor, cetățenii lor se vor confrunta, de asemenea, cu neplăceri la trecerea frontierei în Rusia. El a calificat o astfel de decizie drept “rusofobă”. Acest lucru a fost raportat de Rambler.

In this article