Klaus Iohannis l-a decorat cu „Steaua României” pe Marian Lupu

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost decorat de către șeful statului român Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”. Distincția i-a fost acordată în...

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost decorat de către șeful statului român Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”. Distincția i-a fost acordată în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control.

Același ordin a fost conferit și mai multor președinți ai Curților de Conturi din Portugalia, Estonia, România, Austria, etc.

De menționat că Lupu deține funcția de președinte al Curții de Conturi din anul 2019.  Până atunci s-a perindat prin mai multe funcții din stat. În 2001, este numit funcția de viceministru al Economiei, iar în 2003, prin Decretul președintelui de atunci Vladimir Voronin, preia portofoliul de ministru al Economiei. Doi ani mai târziu a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, ulterior ajunge președinte al Parlamentului. La 5 aprilie 2009 este ales din nou deputat pe lista PCRM. În luna iunie a aceluiaşi an părăseşte PCRM şi preia conducerea PD.

Noul său partid accede în Parlament după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi participă la crearea coaliţiei democratice de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană. După alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PDM, condus de Marian Lupu, obţine 15 mandate de deputat şi participă la crearea unei noi coaliţii de guvernare democratice, potrivit tribuna.

Lupu este ales șeful Legislativului, funcţie pe care o exercită până în primăvara anului 2013. De asemenea, până în martie 2012 exercită şi funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova. El a demisionat din funcția de Președinte al PD pe data de 10 decembrie 2016. Până în februarie 2019, a fost lider al fracţiunii parlamentare a PDM.

 

In this article