Tranzacții suspecte de milioane de lei: Doi bărbați, reținuți de Poliție

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului și cei de urmărire penală ai INI, de comun cu procurorii PCCOCS, au efectuat percheziții într-o cauză penală de...

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului și cei de urmărire penală ai INI, de comun cu procurorii PCCOCS, au efectuat percheziții într-o cauză penală de spălare de bani în proporții deosebit de mari, săvârșită de un grup de persoane.

Potrivit oamenilor legii, suspectul, un bărbat în vârstă de 64 de ani, împreună cu fiul său de 34 de ani, urmărind scopul utilizării bunurilor care ar constitui venituri ilicite, au întreprins acțiuni în vederea deghizării originii mijloacelor bănești în sumă de aproximativ 25.000.000 de lei și, respectiv, legalizarea acestora prin investirea lor în unele bunuri imobile.

Așadar, la începutul anului 2023, suspectul a procurat de la fiul său, în baza contractului de vânzare-cumpărare, un bun imobil, casă de locuit individuală, amplasată în municipiul Chișinău, la un preț de 25.000.000 de lei.

De asemenea, conform clauzelor contractuale, banii au fost transmiși în numerar până la semnarea acestuia.

Pentru probarea provenienței licite a mijloacelor bănești, în momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare au prezentat notarului, care a autentificat tranzacția, un set de acte, potrivit cărora a declarat valori valutare care certificau proveniența legală a banilor.

Drept urmare, oamenii legii au stabilit că actele prezentate la notar și care au stat la baza justificării provenienței mijloacelor bănești nu au fost eliberate și înregistrate de organele competente.

Ca urmare a perchezițiilor în unitățile de transport și la domiciliul suspecților au fost depistate actele ce ar atesta proveniența mijloacelor bănești și care nu corespund unor situații de fapt, mijloace bănești în sumă de 33.100 de euro și înscrisuri de ciornă.

Acțiunile de documentare s-au desfășurat ca urmare a cooperării cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în acest caz.

In this article