Transnistria acuză Moldova de blocarea importului de medicamente

Transnistria a acuzat Republica Moldova că blochează importul de medicamente. Tiraspolul a făcut apel la mediatorii şi observatorii internaţionali, precum şi la preşedinţia în exerciţiu a OSCE “să...

Transnistria a acuzat Republica Moldova că blochează importul de medicamente.

Tiraspolul a făcut apel la mediatorii şi observatorii internaţionali, precum şi la preşedinţia în exerciţiu a OSCE “să acorde o atenţie deosebită acţiunilor absolut inumane ale părţii moldoveneşti şi să ajute la înlăturarea obstacolelor puse de structurile moldoveneşti în calea funcţionării normale a instituţiilor medicale din Transnistria”.

“După ce anul trecut a provocat o criză acută în domeniul aprovizionării cu medicamente a Transnistriei, Chişinăul a trecut la următoarea fază, de creare a problemelor în sistemul de sănătate transnistrean, reducându-i artificial funcţionalitatea, ceea ce reprezintă o ameninţare directă la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei republicii”, apreciază autorităţile de la Tiraspol, care susţin că Moldova “a blocat importul de echipamente pentru implementarea tomografiei computerizate în Transnistria”.

Potrivit instituţiei pentru afaceri externe a Transnistriei, echipamentul blocat pentru procedurile de diagnosticare “era destinat spitalului pentru invalizii din Marele război pentru apărarea patriei, care deserveşte anumite categorii de locuitori ai regiunii”.

Biroul de reintegrare i-a recomandat Tiraspolului “să iniţieze procedura de autorizare pentru unitatea medicală căreia îi este destinat echipamentul”.

“Echipamentele care conţin surse de radiaţii ionizante trebuie să îndeplinească cerinţele de siguranţă radiologică şi doar organizaţiile autorizate le pot importa”, se menţionează într-un comunicat al Biroului.

In this article