Toată conducerea militară a Federaţiei Ruse este acum cunoscută

Un tablou de patru metri lățime, care detaliază întregul lanț de comandă militar al Federaţiei Ruse, în Ucraina – este construcţia grafică folosită de procurorii ucraineni, pentru a...

Un tablou de patru metri lățime, care detaliază întregul lanț de comandă militar al Federaţiei Ruse, în Ucraina – este construcţia grafică folosită de procurorii ucraineni, pentru a identifica responsabilii pentru tragediile care s-au petrecut în ultimul an.

De mai bine de un an, avioanele rusești lovesc orașele ucrainene, distrugând spitale și blocuri de apartamente, în timp ce trupele Moscovei, de la sol, au fost acuzate că au executat civili.

Toată conducerea militară a Federaţiei Ruse

Asaltați cu dovezi ale crimelor de război rusești, procurorii ucraineni s-au mișcat rapid.

Kievul a întocmit sute de dosare, numind ca suspecți peste 600 de ruși – mulți dintre ei oficiali politici și militari de rang înalt.

Suspecții variază de la înalți oficiali, inclusiv ministrul Apărării, Serghei Șoigu, până la un colonel mai puțin cunoscut, despre care se crede că este responsabil pentru unele dintre cele mai brutale atacuri aeriene asupra Ucrainei.

În timp ce instanța penală internațională de la Haga deschide două cauze de crime de război, legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, The Guardian prezintă un profil al unora dintre comandanții și generalii acuzați de Ucraina, pe baza interviurilor cu foști soldați, oficiali ai Apărării și date deschise.

Publicaţia a analizat de asemenea un panou folosit de procurorii ucraineni, pentru a urmări dovezile crimelor de război ale Rusiei.

Acesta, de 4 metri lățime 1,50 m înălțime, conține o diagramă detaliată a întregului lanț de comandă militar rus în Ucraina.

Nume. Fotografii

Există nume și fotografii: o serie de persoane aflate sub investigația Ucrainei, pentru o posibilă implicare în crime de război. Graficul cartografiază sute de soldați ruși, împărțiți pe regimente, până la comandantul suprem, Vladimir Putin.

„Am început să cartografiem comandanții și generalii ruși anul trecut”, a declarat Oleksandr Filchakov, procurorul șef al Regiunii Harkov, care, alături de colegii din alte regiuni, lucrează, de la începutul invaziei ruse. „Și continuăm să-l actualizăm, săptămână de săptămână.”

„Măcelarul din Mariupol”

Dacă o bătălie mai mult decât oricare alta a definit brutalitatea războiului Rusiei, în Ucraina, aceasta este fără îndoială asediul de trei luni al Mariupolului, unde, potrivit autorităților ucrainene, 22.000 de oameni au fost uciși.

Distrugerea orașului a fost comparată cu asediul Alepului, în Siria, redus și el la un morman de moloz, de bombele rusești, după ce Moscova s-a alăturat războiului, în 2015, pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad.

Ambele campanii ruse au fost conduse de gen. col. Mikhail Mizintsev, un oficial militar rus pus sub sancțiuni în martie 2022, de guvernul britanic, care a vorbit despre rolul său în bombardamentele ambelor orașe.

Citeşte şi: Zelenski avertizează asupra unui „drum deschis” prin estul Ucrainei dacă Rusia capturează Bakhmutul

Mizintsev s-a consacrat ca prim șef al Centrului Național de Management al Apărării din Rusia și a supravegheat construcția impozantului centru de comandă, situat în inima Kremlinului.

„Este cunoscut ca un organizator extrem de bun”, a spus o fostă sursă din Ministerul Apărării, care a lucrat anterior cu Mizintsev. De asemenea, sursa, care a cerut să rămână anonimă, a spus că Mizintsev a avut legături strânse cu șeful de stat major al Armatei Ruse, Valery Gerasimov.

Potrivit experților militari, la Mariupol a folosit o parte din experiența acumulată în Siria, unde a supravegheat bombardamentele brutale care au distrus o mare parte din Alep.

Mulţi dintre ofiţerii ruşi din Siria

Ca și în Alep, Mizintsev a tăiat mai întâi forțele ucrainene de pe liniile lor de aprovizionare și apoi le-a presat, stradă cu stradă, în timp ce au avut loc bombardamente nediscriminatorii, împiedicând civilii să părăsească orașul. Ca urmare, generalul colonel și-a câștigat porecla de „măcelarul din Mariupol”.

De când a început invazia rusă, a fost clar că trupele și ofițerii care luptau în Ucraina includ mulți dintre cei care fuseseră în Siria. Înainte de război, Yuri Stavitsky, în vârstă de 61 de ani, șeful trupelor de ingineri ale forțelor armate ruse, era cel mai bine cunoscut pentru că a condus deminarea Palmyrei.

În 2016, numele său a fost menționat în scurgerea Panama Papers. Documentele, preluate de la fosta firmă de avocatură offshore din Panama, furnizorul de servicii corporative Mossack Fonseca, care a relevat că Stavitsky era proprietarul unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, numită Asante Trade & Finance SA.

„A fost un mare scandal la minister”, a spus fosta sursă din ministerul apărării. „Stavitsky a trebuit să-și ceară scuze abundente pentru acest sughiț și aproape că și-a pierdut slujba.”

Atentatul de la Harkov

Regiunea de nord-est Harkov a fost una dintre cele mai afectate de forțele armate ruse. O serie de arme ilegale au fost aruncate asupra orașelor sale, ucigând sute de civili.

În zonele în care nu exista personal militar, nici infrastructură militară, au fost găsite aripioare ale bombelor cu dispersie RBK-500 și fragmente de rachete cluster Smerch, de 300 mm, interzise de cea mai mare parte a lumii – dar nu de Rusia – conform Convenției din 2008, privind munițiile cu dispersie.

Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR), o întreprindere socială independentă, non-profit, dedicată dezvăluirii încălcărilor drepturilor omului, nu numai că a identificat exact unde au fost folosite muniții cu dispersie, în Harkov, ci și de unde au fost trase în granițele Rusiei, dar şi comandantul responsabil cu acele bombardamente.

Juravliov, secondantul lui Mizinţev, la Alep

Numele lui este Alexander Zhuravlyov, un general colonel care l-a asistat pe Mizintsev în campania de bombardament de la Alep din 2016.

Zhuravlyov, în vârstă de 57 de ani, a fost angajat ca ofițer sovietic în anii 1980, trimis în Siria de trei ori și a primit unul dintre cele mai înalte premii militare ruse: erou al Federației Ruse.

Potrivit mai multor rapoarte, Zhuravlyov a fost singurul ofițer rus superior care a putut semna un ordin de lansare a unui atac cu rachete Smerch, asupra Harkivului, din districtul militar de vest rus, din Belgorod.

După contraofensiva-surpriză a armatei ucrainene, care a recucerit aproape întreaga Regiune Harkov și i-a împins pe ruși înapoi, la graniță, Zhuravlyov a fost demis de Kremlin și înlocuit de locotenentul general Roman Berdnikov.

O serie de lovituri mortale

La 27 iunie, un bombardier strategic rusesc Tu-22M3 a decolat de pe baza aeriană rusă Shaykovka, în regiunea Kaluga, transportând un Kh-22, o rachetă antinavă cu rază lungă de acțiune, care a fost lansată peste teritoriul Regiunii Kursk.

La ora 15.52, bomba a lovit marele centru comercial Amstor, din orașul Kremenchuk, din centrul Ucrainei, reducând clădirea la un morman de moloz, arzând și ucigând cel puțin 20 de persoane.

Potrivit procurorilor ucraineni, lovitura a fost efectuată de Regimentul 52 de aviație de bombardiere grele, comandat în prezent de col. Oleg Timoshin, în vârstă de 51 de ani.

Timoshin a fost de asemenea acuzat de serviciile de securitate ale Ucrainei de implicare într-o lovitură cu rachete, asupra unui bloc de apartamente din orașul Dnipro, din est, care a ucis cel puțin 44 de persoane.

Se știe puțin sau nimic despre Timoshin. Potrivit unor surse deschise, Timoshin a urmat Școala superioară de piloți de aviație militară Tambov și a fost numit la conducerea regimentului după ce predecesorul său, col Vadim Beloslyudtsev, a murit în 2019.

sursa

In this article