Tiraspolul nu va preda Chișinăului bănuiții de planificarea atentatelor

Tiraspolul nu va preda Chișinăului bănuiții de planificarea atentatelor, a declarat așa-numitul ministru de externe din regiunea separatistă, Vitalii Ignatiev. Ignatiev insistă ca investigațiile să aibă loc exclusiv...

Tiraspolul nu va preda Chișinăului bănuiții de planificarea atentatelor, a declarat așa-numitul ministru de externe din regiunea separatistă, Vitalii Ignatiev.

Ignatiev insistă ca investigațiile să aibă loc exclusiv în Transnistria. Acesta acuză că explozibilul a ajuns în stânga Nistrului, fiind transportat de pe teritoriul controlat constituțional, scrie Realitatea.md.

„Ancheta se va face în limitele legii și pe teritoriul Transnistriei, cu respectarea deplină a reglementărilor în vigoare. Nu vom extrăda pe nimeni. Mai mult, ancheta stabilește circumstanțele transportării explozibilului pe teritoriul Republicii Moldova”, anunță autoritățile separatiste.

Deși Biroul de Reintegrare spune că Tiraspolul nu a prezentat probe și informații care să confirme veridicitatea celor invocate, Ignatiev afirmă că transnistrenii sunt deschiși pentru dialog și informează despre cursul anchetei.

Tiraspolul a transmis părților implicate în negocierile privind soluționarea problemei transnistrene informații despre atentatul planificat. Conform lui Ignatiev, în mesaj au fost incluse circumstanțele și detalii despre probele deținute precum că în spatele planurile de atac ar sta serviciile speciale ucrainene.

Vă amintim că pe 9 martie, transnistrenii au anunțat dejucarea asasinării lui Krasnoselski, acuzând de planificarea atentatului SBU. O săptămână mai târziu, s-a anunțat că inițial se planifica să fie aruncată în aer delegația OSCE, care a vizitat Republica Moldova pe 14 februarie, iar după ce planul a eșuat, s-a recurs la ideea de a lichida liderii separatiști.

Unele voci de la Moscova consideră că atentatele ar fi avut scopul de a genera intrarea trupelor ucrainene în stânga Nistrului.

De asemenea, menționăm că Serviciul de Securitate al Ucrainei a respins aceste acuzații. Și le-a calificat drept ”o provocare orchestrată de Kremlin”.

”Serviciul de Securitate al Ucrainei vă îndeamnă să nu luați în serios prostiile, a căror răspândire arată un obiectiv clar al Rusiei de a destabiliza situația din teritoriul care este efectiv ocupat și aflat sub controlul său, acuzând statul nostru de acest lucru. Minciunile și provocările sunt arme folosite în mod activ de Federația Rusă. Dar astăzi întreaga lume vede adevărata față a țării agresoare și nu crede declarațiile nici ale Rusiei, nici ale sateliților săi” a scris SBU într-un comunicat.

sursa

In this article