Termoelectrica vrea să încălzească suburbiile capitalei cu „iarba elefantului”

Furnizorul de energie termică din Chișinău intenționează să instaleze în suburbiile capitalei cazane care vor produce căldură prin arderea plantei energetice Miscanthus giganteus, numită și „iarba elefantului” sau...

Furnizorul de energie termică din Chișinău intenționează să instaleze în suburbiile capitalei cazane care vor produce căldură prin arderea plantei energetice Miscanthus giganteus, numită și „iarba elefantului” sau „stuful chinezesc”.

Asta după ce această plantă a fost utilizată pentru a încălzi un institut de cercetare, în calitate de experiment. Proiectul-pilot a fost inițiat în anul 2019 și a fost pus în aplicare de Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, întreprinderea Termoelectrica și o companie britanică.

Pe teritoriul institutului au fost cultivate 2 hectare cu Miscanthus, pentru a vedea dacă planta adusă din Japonia poate fi adaptată la condițiile climaterice și la solul din R. Moldova. Tot acolo, a fost construită prima centrală care folosește Miscanthus pentru producerea energiei termice.

Institutul se află la marginea orașului, la capătul sistemului centralizat de termoficare, și, pe timp de iarnă, clădirea nu era încălzită la parametrii normali. Cu ajutorul centralei, agentul termic care vine de la CET este încălzit suplimentar și asigură temperatura necesară în birouri.

„Centrala termică reîncălzește apa din sistem și, respectiv, crește temperatura în încăperile din institut. Este un lucru foarte important, care nu ne-ar fi reușit prin alte metode”, precizează directoarea Institutului de Genetică, Larisa Andronic.

Potrivit directorului pentru dezvoltare de la Termoelectrica, Vitalie Mîța, centrala cu puterea de 120 de kW a fost pornită în anul 2020, a funcționat o iarnă și jumătate, la capacitatea de 60-70%, și a utilizat 12 tone de pelete produse din Miscanthus pe sezon.

În contextul crizei energetice din prezent, suntem obligați să folosim rezultatele obținute și să acționăm prompt…

„A fost demonstrată fezabilitatea tehnică și economică a utilizării plantei energetice în scopul de producere a energiei termice. Termoelectrica își propune în viitor replicarea acestui proiect, având în vedere că dispune de centrale termice în suburbii, unde este cel mai potrivit să fie utilizată energia verde în producerea energiei. În contextul crizei energetice din prezent, suntem obligați să folosim rezultatele obținute și să acționăm prompt, în cel mai scurt timp”, spune reprezentantul Termoelectrica.

Primul cazan va fi instalat la Băcioi

Multe dintre centralele din suburbii sunt învechite, iar Termoelectrica examinează acum posibilitatea de a le înlocui cu instalații care funcționează pe bază de biomasă. Primul cazan de acest fel ar urma să fie instalat în comuna Băcioi. Pentru ca acesta să funcționeze în decursul unei ierni, ar fi nevoie de plante energetice de pe o suprafață de 100 de hectare.

„Suntem în căutarea terenurilor care ar putea fi utilizate în acest sens. Este foarte real ca acest proiect să fie implementat într-un an și jumătate”, dă asigurări Vitalie Mîța. Totuși, recunoaște el, o problemă ar putea fi faptul că în R. Moldova sunt puțini producători care au tehnologiile necesare pentru fabricarea peletelor din Miscanthus.

Expert: „Creștem energie la noi acasă”

Reprezentantul companiei britanice și managerul de proiect, Anatolie Sandu, susține că cultivarea plantei de Miscanthus este avantajoasă, deoarece aceasta nu este pretențioasă, crește și timp de 25 de ani și dă recolte în fiecare an. Peste 50% din componența ei chimică este celuloză, iar productivitatea este de circa 20 de tone per hectar. Poate fi folosită și pentru remedierea solului, având în vedere că 30% din biomasă rămâne în pământ, ca fertilizant natural.

Expertul atenționează însă că cei care vor să cultive această plantă ar trebui să utilizeze doar soiurile omologate și să se informeze temeinic despre tehnologie. După mai multe cercetări, în R. Moldova au fost omologate patru soiuri de Mischantus: Afrodita, Atena și Atropos, care cresc pe terenurile Institutului de Genetică, și Titan, cultivat la Grădina Botanică.

„Recomandăm ca planta dată să fie cultivată pe pământurile marginale, abandonate, în lunca râurilor, care nu se pretează pentru agricultură”, menționează Anatolie Sandu.

În opinia lui, „iarba elefantului” ar putea scăpa sectorul energetic din R. Moldova de dependența de resursele tradiționale. „Noi vedem replicarea tehnologiei, utilizarea ei la o scară cât mai largă, ca să avem o independență energetică a țării, să nu mai fim dependenți de importuri. Deci, creștem energie la noi acasă”, a conchis expertul.

Termoelectrica utilizează pentru producerea energiei termice și electrice prioritar gazele naturale și, ca alternativă, păcura. Anticipând că Gazprom ar putea reduce sau sista livrările în R. Moldova, autoritățile au permis întreprinderii să cumpere, în regim de urgență, 20.000 de tone de păcură, pentru a-și asigura rezerva minimă.

Sursa:  moldova.europalibera.org

In this article