Teoriile conspirației care pretind că războiul din Ucraina nu există

Marcarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a narativelor false despre război pe rețelele sociale, scrie BBC într-o analiză în care...

Marcarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a narativelor false despre război pe rețelele sociale, scrie BBC într-o analiză în care a identificat astfel de postări care ajung la milioane de oameni. Printre cei care promovează neadevăruri pe această temă se numără și conturi de extremă dreapta din SUA, cu mulți followeri, care pretind nici mai mult, nici mai puțin decât că războiul din Ucraina este o păcăleală scornită de media și guvernele occidentale. Unele dintre aceste conturi fuseseră suspendate de Twitter potrivit vechilor reguli ale platformei și ractivate după preluarea rețelei sociale de către Elon Musk.

Un fake news care se răspândește pe Twitter și pe alte rețele sociale este că războiul din Ucraina este o invenție cu totul. În sprijinul acestei afirmații, un utlilizator al rețelei Twitter aduce „lipsa” de dovezi – filmări, imagini – de pe front.

„Unde sunt imaginile cu război? Unde sunt fotografiile care au câștigat Pulitzer-ul? Miroase a făcătură, iar americanii sunt sătui de asta”, spune autorul postării, care a depășit cinci milioane de vizualizări.

 

 

Un alt influencer de pe Twitter identificat de BBC, cu 1,4 milioane de followeri, pretinde și el că nu există imagini și informații actualizate despre război.

Postarea lui a fost preluată și redistribuită de fostul consilier de securitate națională al lui Donald Trump, Michael Flynn, care a comentat: „Provoc pe oricine spune că se înșală”.

Blocul din Kiev lovit de o rachetă

În primele zile ale invaziei ruse au apărut imagini cu un bloc-turn din Kiev lovit de o rachetă rusească, imagini care s-au viralizat în social media.

Recent, în mediul online au apărut imagini cu același bloc, de data aceasta după ce a fost reparat și renovat. Acest lucru a dat prilej unor speculații că blocul ori nu a fost lovit, ori întregul război este o scorneală, argumentul fiind că este imposibil să renovezi o clădire în timpul unui conflict.

Printre cei care au avansat o asemenea ipoteză BBC a identificat și un autor de podcasturi de extremă dreapta și antivaccinist, al cărui cont de Twitter a fost recent reactivat.

„Acest război este un FAKE!”, a scris autorul postării alături de pozele cu blocul lovit de rachetă și apoi refăcut. Postarea a ajuns a peste 17 milioane de vizualizări.

 

 

O înregistrare video care susține că prezintă un reporter în Ucraina, stând în fața unui șir de cadavre în saci de plastic, dintre care unele se mișcă, a înregistrat milioane de vizualizări în ultimele zile. Filmarea ar fi o „dovadă” că se folosesc actori pentru a face pe morții în povestea occidentului despre războiul din Ucraina.

 

„Nu te mai mișca, ar trebui să fii mort! Operațiune psihologică?”, a scris un influencer pe Twitter, filmarea fiind distribuită pe mai multe rețele sociale.

Numai că filmarea a fost făcută de un ziar austriac la un protest pentru climă în Viena, în februarie anul trecut, înainte de începerea războiului din Ucraina, iar activiștii de mediu înveliți în saci de plastic avertizau asupra pericolului emisiilor de carbon.

Un alt video care a stârnit valuri pretinde că a surprins „accidental” sosia lui Volodimir Zelenski, care a apărut din greșeală într-o înregistrare difuzată de televiziunea poloneză.

Bărbatul care apare ca fiind „sosia” președintelui ucrainean este îmbrăcat la fel, are aceeași statură și chiar trăsături asemănătoare, de la distanță.

BBC scrie că bărbatul din imagini este însă garda de corp a lui Volodimir Zelenski, Maxim Doneț, care, potrivit Reuters, este șeful echipei de securitate a lui Zelenski din 2019.

Imagini cu el însoțindu-l pe președintele ucrainean se găsesc cu ușurință online, mai precizează BBC.

In this article