Finlanda a început lucrările la gardul de 200 de kilometri de la granița cu Rusia

Finlanda a început lucrările la un gard cu o lungime de 200 de kilometri la granița cu Rusia pentru a-și spori securitatea și a împiedica rușii care vor...

Finlanda a început lucrările la un gard cu o lungime de 200 de kilometri la granița cu Rusia pentru a-și spori securitatea și a împiedica rușii care vor să scape de mobilizare să intre ilegal pe teritoriul finlandez, scrie BBC.

Gardul va avea o înălțime de trei metri, iar deasupra va fi montată sârmă ghimpată. Finlanda are cea mai lungă frontieră cu Rusia dintre toate statele europene – 1.340 de kilometri. În prezent, la graniță sunt montate garduri de lemn, care au în principal rolul de a împiedica trecerea animalelor domestice.

Lucrările au început de marți, cu îndepărtarea copacilor dintr-o zonă împădurită, unde urmează să fie ridicat gardul. Pe anumite porțiuni ale structurii vor fi montate camere cu vedere pe timp de noapte, precum și megafoane.

Proiectul prevede, în primă fază, instalarea unei bariere pilot pe trei kilometri la punctul de trecere a frontierei de la Imatra. În funcție de rezultate, anul acesta vor mai fi ridicați 70 de kilometri din gard, urmând ca lucrarea să fie finalizată până în 2026. Bugetul este de 380 de milioane de euro.

De la începutul ivaziei Rusiei în Ucraina, Finlanda a început să ia măsuri de întărire a pazei la frontiera sa estică.

În septembrie, anul trecut, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviștilor, tot mai mulți ruși au început să fugă în Finlanda pentru a nu fi trimiși pe front.

In this article