Teo Cârnaț, la Europa Liberă: Maia Sandu riscă să fie cercetată penal pentru uzurparea puterii în stat

Președintele țării, Maia Sandu, riscă să fie cercetată penal pentru uzurparea puterii în stat, dacă nu va respecta decizia Curții Constituționale și prevederile Legii Supreme. Declarația a fost...

Președintele țării, Maia Sandu, riscă să fie cercetată penal pentru uzurparea puterii în stat, dacă nu va respecta decizia Curții Constituționale și prevederile Legii Supreme. Declarația a fost făcută de către expertul în drept constituțional, profesorul Teo Cârnaț, la “Europa Liberă”.

„Noi trăim într-un stat de drept și democratic și dna Sandu a ajuns la putere, în funcția de președintă în baza acestor principii democratice care există în Republica Moldova. În conformitate cu statul de drept, tu ești obligat să execuți întocmai, dura lex, sed lex, dar dacă dna Sandu nu va recurge la executarea acestei hotărâri a Curții Constituționale de a purcede la consultarea cu fracțiunile parlamentare și a desemna un candidat se află în albia încălcării Constituției Republicii Moldova. De fapt, dna președintă în prezent, chiar dacă cunoaște care va fi rezultatul, ea e obligată să recurgă la consultări cu fracțiunile parlamentare. Vrei tu sau nu vrei, aceasta te obligă Constituția, te obligă hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie 2021 și trebuie să execuți întocmai această hotărâre, că în caz contrar, acei consilieri care te consiliază în prezent că să aștepți termenul de trei luni de zile nu vor fi puși în fața judecății. Prima judecată va fi a poporului, care se poate finaliza cu revocarea din funcție. Eu sunt profesor de drept, dacă s-a încălcat norma, obligatoriu trebuie să fie și pedeapsă. În așa circumstanțe s-ar putea să fie intentat un dosar penal pentru uzurparea puterii în stat de către procurorul general și, ulterior, cu două treimi din voturi să fie pusă sub acuzare dna președintă pentru uzurpare, art. 339. De aceea s-ar putea să fie pusă sub două forme de pedeapsă: una politică, ceea ce poporul poate s-o revoce din funcție și a doua penală legată de art. 339 – uzurparea puterii în stat”, a explicat constituționalistul.

In this article