Socialiștii vor iniția mai multe acțiuni juridice care să readucă procesele politice în câmpul Constituțional

Socialiștii vor iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să...

Socialiștii vor iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale.

Decizia a fost luată de către Executivul politic al PSRM, anunță Igor Dodon. Totodată, Executivul Politic al PSRM a decis să dea mandat deplin fracțiunii parlamentare a partidului pentru a trece la acțiuni care să ajute la depășirea crizei sanitare pe care o traversăm.

Acțiunile anunțate de PSRM sunt:

1. Într-un stat parlamentar rolul Parlamentului în depășirea blocajelor și gestionarea situațiilor de criza trebuie să fie decisiv. Salutăm inițiativele recente ale Președintelui Parlamentului și ale Biroului Permanent al Legislativului prin care s-a purces la deblocarea situației privind procurarea vaccinelor și la eficientizarea conlucrării cu guvernul interimar. Deputații socialiști vor intensifica zilele următoare comunicarea cu fracțiunile din Parlament pentru a găsi o soluție politică eficientă care să asigure o bună gestionare a crizei pandemice. Deja s-au făcut progrese considerabile în dialogul avut până acum cu partidele și avem certitudinea că se poate găsi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern funcțional, care să scoată țara din această criză.

2. PSRM rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu dna Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea politică formată la nivelul Parlamentului pe 11 februarie și va iniția noi acțiuni zilele următoare pentru a asigura desemnarea candidatului la funcția de prim ministru. PSRM este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și să participe la un dialog constructiv cu președintele țării.

3. Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale. Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituția țării, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția.

4. PSRM a reiterat și în cadrul discuțiilor de astăzi, din forul executiv, că rămâne ferm pe poziția că acest Parlament trebuie dizolvat și organizate alegeri legislative anticipate. Însă acest lucru va fi posibil doar după stabilizarea situației epidemiologice, asigurarea cu vaccin anti-COVID a populației, pentru a evita riscurile de provocare a unor noi valuri de îmbolnăvire masivă a populației, provocate de întâlnirile electorale și prezența la secțiile de votare. De asemenea, pentru declanșarea alegerilor anticipate se impune respectarea procedurilor constituționale, or, acțiunile anticonstituționale ale președintelui Maia Sandu au compromis procesul politic care ar fi dus la anticipate.

In this article