Tentative de atacuri cibernetice în R. Moldova: Reacția STISC

În ultimele câteva zile, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) precizează că...

În ultimele câteva zile, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) precizează că ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat.

„Natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse. Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei. Toate tentativele de compromitere a sistemelor au fost raportate instituțiilor de aplicare a legii”, precizează STISC.

Potrivit instituției, scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date. Astfel, scopul era de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale.

Atacurile au un caracter distribuit și sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise – situație tipică pentru astfel de incidente cibernetice.

Reamintim că ieri, 24 august, hackerii ruși “Killnet” au declarat că au spart pagina Serviciilor Fiscale de Stat.

Cu o zi mai devreme de atac, hackerii au făcut un anunț pe Telegram că planifică să atace mai multe site-urile instituțiilor din Republica Moldova.

In this article