Tatăl vitreg și abuzatorul unei adolescente – reținuți pentru exploatarea ei sexuală

Ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a IGP de comun cu procurorii Procuraturii  pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS),  l-au reținut pe tatăl vitreg al unei adolescente...

Ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a IGP de comun cu procurorii Procuraturii  pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS),  l-au reținut pe tatăl vitreg al unei adolescente de 15 ani, care a facilitat exploatarea ei sexuală, precum și pe abuzatorul ei – cumătrul părintelui.

Victima este cel mai mare copil din cei cinci ai familiei. Faptele au avut loc în 2021, într-un sat din nordul Moldovei. Atunci, părinții și-au dat acordul ca cumătrul cu vârsta de 44 ani să adăpostească periodic adolescenta la el acasă, unde aceasta a fost sistematic exploatată sexual, în august-noiembrie. În schimb, părinții au primit de la bărbat recompense bănești, precum și dreptul să se plimbe cu mașina acestuia.

Înțelegerea a avut loc în prezența fratelui mai mic al victimei, care atunci avea vârsta de 11 ani. Mai mult, potrivit materialului dosarului, tatăl vitreg cu vârsta de 34 de ani a comis acțiuni cu caracter pervers față de fiică – manifestate atât prin discuții cu caracter sexual și atingeri în zone intime.

Pentru ca să pună capăt abuzului la care era supusă, adolescenta a evadat de acasă și a comunicat la subiect cu autoritățile. Urmare a examinării informațiilor operative, oamenii legii au descins cu percheziții și i-au reținut pe cei doi bărbați, iar la solicitarea procurorului PCCOCS în privința acestora a fost aplicat arestul preventiv. Ulterior, mama adolescentei și o rudă a tatălui vitreg au încercat să o influențeze pentru ca aceasta să depună declarații mincinoase despre abuzul la care a fost supusă. Prin urmare, în privința mamei cu vârsta de 33 de ani se adaugă și acest capăt de acuzare; iar ruda a fost investigată doar pentru această faptă. Adolescenta a fost plasată în Centrul de plasament a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, unde  a beneficiat de consiliere psihologică și medicală.

Ulterior terminării urmăririi penale, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a tatălui vitreg și al abuzatorului, precum și al mamei și a rudei. Potrivit legii, traficul de copii se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 15 la 20 ani sau cu detențiune pe viață. Până la examinarea dosarului în judecată și pronunțarea unei hotărâri finale, învinuiții se prevalează de prezumția nevinovăției.

In this article