Tanc sovietic vandalizat la Ungheni

Tancul sovietic de la Cornești, raionul Ungheni, care are țeava îndreptată spre România, a fost trimis după nava rusească „Moskva”. Persoane necunoscute au scris pe postamentul tancului respectiv:...

Tancul sovietic de la Cornești, raionul Ungheni, care are țeava îndreptată spre România, a fost trimis după nava rusească „Moskva”.

Persoane necunoscute au scris pe postamentul tancului respectiv: „Tancule rusesc, du-te la mama naibii”. De asemenea, pe tanc apare inscripția: „Slavă Ucrainei!”, potrivit unui canal de Telegram, care se preocupă de soarta monumentelor sovietice de pe teritoriul R. Moldova.

Același canal de Telegram a raportat vandalizarea monumentului lui Lenin din satul Brătușeni, raionul Edineț.

Mai exact, unele persoane necunoscute au distrus capul monumentului liderului bolșevic.

Primarul localității Brătușeni, Mihail Andruh, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că monumentul lui Lenin a fost vandalizat în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 2.30. Acesta ne-a spus în limba rusă că monumentul se află chiar în curtea Primăriei Brătușeni și a fost instalat încă în anul 1965.

„Paznicul primăriei a auzit un sunet puternic în jurul 2.30. A ieșit să vadă despre ce e vorba, dar era foarte întuneric și nu și-a dat seama că a fost zdrobit capul lui Lenin. La noi iluminatul stradal este deconectat la 12.00 noaptea. Dimineața a văzut că Lenin nu mai are cap. Cineva a dat capul jos cu o lovitură de baros”, ne-a povestit primarul.

Întrebat cine ar fi putut recurge la acest gest, Mihail Andruh a precizat că nu crede că ar fi vorba de cineva din localitatea pe care o conduce și în care marea majoritate a locuitorilor sunt etnici ucraineni.

„Nu cred că acest incident are legătură cu războiul din Ucraina. Este adevărat că există puncte de vedere diferite în privința războiului, dar nu cred că asta ar fi provocat acest incident. Cred că cineva din afara localității a făcut asta”, a adăugat Adruh.

Primarul a dat asigurări că monumentul lui Lenin va fi restabilit în cel mai apropiat timp.

In this article