Tânăr condamnat la nouă ani închisoare pentru trafic de droguri

La 29 iulie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința de condamnare la 9 ani închisoare, în privința unui tânăr în vârstă de 23 ani, originar din...

La 29 iulie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința de condamnare la 9 ani închisoare, în privința unui tânăr în vârstă de 23 ani, originar din Strășeni, învinuit de circulația ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, săvârșită în proporții deosebit de mari (infracțiune prevăzută de art. 217/1 alin (4) din Codul penal).
Concomitent, la pronunțarea sentinței în privința inculpatului a fost aplicată și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa orice funcție sau de a exercita o anumită activitate în domeniul circulației medicamentelor și a substanțelor narcotice, pe un termen de 5 ani.
Mai exact, potrivit probelor administrate de către procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău și prezentate nemijlocit în instanța de judecată, s-a stabilit că inculpatul în perioada decembrie 2020-ianuarie 2021, urmărind un scop de profit a păstrat și înstrăinat în două tranșe, unui investigator sub acoperire, urmare a efectuării măsurii speciale de investigații sub formă de achiziția de control, droguri în cantitate totală de 6,706 grame.
Prin urmare, la pronunțarea sentinței, instanța de judecată a dispus nimicirea drogurilor, recunoscute în calitate de corp delict în cadrul cauzei penale, la rămânerea deciziei definitive de condamnare.
Concomitent, instanța a dispus încasarea din contul inculpatului în beneficiul statului a sumei de 15 560 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare suportate pentru expertizele efectuate în cadrul procesului penal.
Mai mult, în privința inculpatului a fost menținută măsura preventivă sub formă de arest preventiv până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.
Precizăm că, persoana condamnată nu este la prima abatere de ordin penal, acesta anterior a fost condamnat în anul 2019, la închisoare pe un termen de 3 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de 3 ani, pentru săvârșirea unui raport sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani (art.174 alin.(1) din Codul penal).
Tot în anul 2019, inculpatul vizat a fost condamnat printr-o sentință a Judecătoriei Edineț, sediul Briceni pentru falsificarea documentelor oficiale false, fiindu-i stabilită o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 600 unități convenționale, echivalentul a 30 mii lei.
La fel, acesta a fost condamnat anterior prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din august 2020, pentru că a dat declarații mincinoase în calitate de martor în cadrul unui proces penal, săvârșind infracțiunea prevăzută de art. 312 alin. (1) din Codul penal. Astfel, prin sentința instanței de judecată i-a fost stabilită o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 500 unități convenționale, echivalentul a 25 mii lei, urmată de privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita activitate ce ține de primirea în gestiune a bunurilor, pe termen de 2 ani.
NOTĂ:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article