Talibanii din Afganistan anunță că vor trimite un ajutor de 165.000 de dolari pentru Turcia și Siria afectate de cutremur

Guvernul taliban din Afganistan va trimite un ajutor de 165.000 de dolari pentru Turcia şi Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunţat Ministerul de Externe de la...

Guvernul taliban din Afganistan va trimite un ajutor de 165.000 de dolari pentru Turcia şi Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunţat Ministerul de Externe de la Kabul, scrie Reuters.

Afganistanul trece printr-o severă criză economică şi umanitară şi este el însuşi destinatarul unuia din cele mai mari programe umanitare ale Naţiunilor Unite.

Talibanii au preluat puterea în 2021 când forţele străine s-au retras şi, de atunci, Afganistanului i s-au impus sancţiuni asupra sectorului bancar şi nicio capitală nu i-a recunoscut în mod oficial guvernul.

‘Emiratul islamic al Afganistanului (…) anunţă un pachet de ajutor de 10 milioane de afgani (111.000 de dolari) şi 5 milioane de afgani (55.512 de dolari) pentru Turcia şi, respectiv, Siria pe baza umanităţii comune şi a frăţiei islamice’, a transmis Ministerul de Externe printr-un comunicat emis marţi seară.

Şi în Afganistan, sute de oameni au murit în ultimele săptămâni din cauza frigului puternic şi a crizei economice.

Multe organizaţii de asistenţă şi-au suspendat parţial operaţiunile în urma unei decizii a autorităţilor talibane prin care majoritatea angajatelor ONG-urilor nu pot lucra, lăsând aceste agenţii incapabile să desfăşoare multe programe. Diplomaţi occidentali au spus că nu va fi luată în considerare recunoaşterea oficială a autorităţilor talibane dacă acestea nu îşi vor schimba politica în ce priveşte drepturile femeilor.

În ciuda tăierii fondurilor de dezvoltare care formau altădată coloana vertebrală a bugetului de stat al Afganistanului, Banca Mondială a scris într-un raport că administraţia talibană a crescut exporturile – unele din ele, în cărbune către Pakistanul vecin -, iar colectarea veniturilor a rămas solidă, inclusiv din taxe vamale şi redevenţe miniere.

 

In this article