Subofițer superior al Sectorului Poliției de Frontieră ,,Aeroportul Internațional Chișinău”, condamnat pentru corupție

La 10 martie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui subofițer superior al Sectorului...

La 10 martie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui subofițer superior al Sectorului Poliției de Frontieră ,,Aeroportul Internațional Chișinău” care a pretins și primit prin estorcare suma de 50 Euro pentru a nu verifica autenticitatea unui test Covid pretins a fi fals.

Cauza penală a fost pornită la 23 iunie 2021, în urma autosesizării organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, potrivit căruia, inculpatul, cunoscând că victima nu a respectat regimul de autoizolare, a pretins și primit prin estorcare de la ultima, bani ce nu i se cuvin, în sumă de 50 Euro, pentru a nu verifica autenticitatea testului Covid prezentat și eventual a constata și documenta fapta prezentării în cadrul controlului documentar a testului Covid-19 pretins a fi fals, iar în rezultat a permis trecerea frontierei de stat de către acea persoană, fără tragere la răspundere contravențională.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat aproximativ 6 luni, inculpatul nu și-a recunoscut vina, iar judecarea acesteia a durat aproximativ 1 an și 3 luni.

Prin sentința din 10 martie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de corupere pasivă (prevăzute de art. 324 alin.(2) lit. c) din Codul penal), fiindu-i aplicată o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani cu suspendare pe un termen de 5 ani și cu amendă de 300 000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice cu statut special în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și organele subordonate acestuia pe un termen de 7 ani.

Totodată, mijloacele bănești obținute din infracțiune (în sumă de 50 Euro) au fost confiscate și trecute forțat și gratuit în proprietatea statului.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

sursa

In this article