SUA, un nou ajutor de peste 2,5 miliarde de dolari acordat Ucrainei: sute de vehicule blindate

Statele Unite anunță un nou pachet semnificativ de asistență pentru securitate acordat Ucrainei, pentru a putea continua să se apere în războiului pornit de Rusia acum un an....

Statele Unite anunță un nou pachet semnificativ de asistență pentru securitate acordat Ucrainei, pentru a putea continua să se apere în războiului pornit de Rusia acum un an. Este vorba despre sute de vehicule blindate de diferite tipuri, însă fără tancuri grele.

Această nouă tranşă prevede expedierea a 59 de vehicule blindate Bradley, care se vor adăuga celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise pe 6 ianuarie, şi a 90 de vehicule blindate Stryker “care vor dota Ucraina cu două brigăzi blindate”, a precizat Pentagonul într-un comunicat citat de Agerpres.

Armata americană va livra Ucrainei şi 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, celebrul Humvee. Dar această nouă tranşă nu include niciun tanc greu, precum Abrams, pe care Statele Unite nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire.

Washingtonul va furniza forţelor ucrainene, de asemenea, rachete de rezervă pentru sistemele antiaeriene NASAMS şi HIMARS care le-au fost deja furnizate, opt sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Avenger – unităţi de apărare montate pe vehicule care se mişcă în acelaşi ritm cu unităţile terestre – şi mii de muniţii diverse.

Această nouă tranşă ridică totalul asistenţei militare americane pentru Ucraina la 26,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. Ea a fost anunţată în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările occidentale care acordă ajutor militar ucrainenilor, în primul rând fiind americanul Lloyd Austin, care se întâlnesc la Ramstein, în Germania, pentru a coordona continuarea asistenţei militare către Kiev.

Referindu-se la informaţiile din presă potrivit cărora Berlinul va livra tancuri grele doar dacă Statele Unite vor livra tancuri Abrams, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitarea Berlinului de a livra tancuri grele. Tancuri grele de tip Challange 2 au fost promise de Marea Britanie și 14 vehicule au plecat, deja, spre Ucraina.

In this article