SUA anunță vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite vor anunța vineri un nou pachet de ajutor militar pentru susținerea Ucrainei, transmite Casa Albă, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, nu...

Statele Unite vor anunța vineri un nou pachet de ajutor militar pentru susținerea Ucrainei, transmite Casa Albă, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, nu a oferit cifre legate de noul pachet de ajutor, dar a spus joi că mai multe detalii vor fi făcute publice în scurt timp. Se anticipează că subiectul privind ajutorul pentru Ucraina va fi dezbătut de președintele Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, atunci când cei doi lideri se vor întâlni vineri la Casa Albă.

În același timp, SUA poartă discuţii cu aliaţii apropiaţi pentru a se asigura că aceştia vor sprijini sancţiunile pe care americanii vor să le aplice regimului de la Beijing în cazul în care China va acorda sprijin militar Rusiei pentru campania din Ucraina, scrie Reuters.

Kirby a fost întrebat dacă eventualele sancțiuni împotriva Chinei vor fi un subiect pentru Biden și Scholz, iar el a răspuns: „Cu siguranță m-aș aștepta ca, în contextul discuțiilor despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, să apară problema sprijinului unei terțe părți pentru Rusia”.

Între timp, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell face presiuni ca statele europene să contribuie cu încă un miliard de euro la Facilitatea europeană pentru pace (FEP), un fond utilizat pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, această sumă urmând să fie alocată achiziţiei de obuze de calibrul 155 mm folosite de artileria ucraineană, relatează AFP, citată de Agerpres.

O asemenea finanţare ar permite livrarea rapidă către Ucraina a circa 250.000 de obuze de 155 mm, cumpărate la un preţ de 4.000 de euro bucata, conform indicaţiilor experţilor de la Bruxelles. Propunerea va fi discutată de miniştrii europeni ai apărării la reuniunea lor din 7 martie la Stockholm.

În timp ce Estonia a cerut alocarea a 4 miliarde de euro în FEP pentru achiziţia unui milion de obuze care să fie oferite Ucrainei, Borrell le-a cerut statelor UE să scoată muniţii din stocurile lor strategice pentru a le transfera Ucrainei şi a ajuta astfel această ţară în războiul cu Rusia, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii.

„Este urgent. Trebuie să mobilizăm rapid mijloacele de care dispunem şi să acţionăm cu ce avem”, a insistat Borrell pe 21 februarie, la o conferinţă de presă comună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

In this article