Studenta din Rusia care riscă 10 ani de închisoare pentru un story pe Instagram

Olesya Krivtsova, studentă la Universitatea federală de Nord din Arkhangelsk, Rusia, riscă 10 ani de închisoare după o postare pe contul ei de Instagram. Krivtsova, în vârstă de...

Olesya Krivtsova, studentă la Universitatea federală de Nord din Arkhangelsk, Rusia, riscă 10 ani de închisoare după o postare pe contul ei de Instagram.

Krivtsova, în vârstă de 20 de ani, este acum în arest la domiciliu și poartă un dispozitiv de localizare. Tânăra nu iese din casă decât pentru a merge la tribunal, scrie BBC.

Ea a fost arestată după ce a postat mesaje împotriva războiului pe rețelele de socializare. Una dintre postări era despre explozia produsă în luna octombrie la podul care leagă Crimeea de Rusia.

“Am postat un story pe Instagram legat de pod”, a declarat ea pentru BBC, “care arăta cum se bucură ucrainenii de ce s-a întâmplat”. Totodată, a distribuit postarea unui prieten despre război.

Apoi a început drama ei. “Vorbeam la telefon cu mama mea și am auzit ușa de la intrare deschizându-se. Mai mulți polițiști au intrat pe ușă, mi-au luat telefonul și au țipat la mine să mă întind pe jos”, își amintește Olesya Krivtsova.

Tânăra a fost acuzată de discreditarea forțelor ruse și justificarea actelor de terorism, iar acum riscă până la 10 ani de închisoare.

“Nu credeam că cineva ar putea risca o pedeapsă atât de mare pentru că a postat ceva internet. Mai auzisem de sentințe ireale în Rusia, însă nu le-am băgat în seama și am continuat să vorbesc”, spune ea. Olesya a fost adăugat pe lista Rusiei de teroriși și extremiști.

“Când am văzut că am fost pusă pe aceeași listă cu atacatorii din școli și membrii Statul Islamic mi s-a părut o nebunie”. Studenta are pe mână un tatuaj cu fața lui Putin și mesajul “Fratele cel Mare te urmărește”, însă în cazul ei o urmăreau colegii de facultate.

“Un prieten mi-a arătat o discuție despre mine într-un grup, spunându-se că sunt împotriva operațiunii speciale”, adaugă ea. Majoritatea oamenilor din grup erau studenți la Istorie. “Discutau dacă să mă denunțe autorităților”.

Unul dintre colegi spunea că denunțarea era un gest patriotic, altul susținea că această atitudine trebuie “înăbușită în fașă”, în timp ce o altă persoană sugera întâi o tentativă de discreditare. Ulterior, când s-a citat lista martorilor acuzării, Olesya Krivtsova a recunoscut unele dintre nume de pe grup.

Potrivit BBC, criticarea publică a invaziei este periculoasă în Rusia, iar autoritățile se așteptă la susținere totală, sau dacă nu, la liniște. Există o serie de legi care pedepsesc răspândirea de “informații false” și “discreditarea” armatei ruse.

În Arkhangelsk, orașul în care se află Olesya Krivtsova, un potret uriaș al unui soldat rus ucis în Ucraina este vopsit pe un bloc cu nouă etaje, alături de mesajul “Să fii soldat înseamnă să nu mori niciodată”, iar cei care critică războiul din Ucraina nu au parte de simpatie.

In this article