Statele Unite au extras un agent de top din Rusia de teama de a nu fi expus de Trump sau administraţia sa

Statele Unite au extras din Rusia în 2017 un înalt responsabil rus care a confirmat că preşedintele Vladimir Putin a orchestrat personal ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din...

Statele Unite au extras din Rusia în 2017 un înalt responsabil rus care a confirmat că preşedintele Vladimir Putin a orchestrat personal ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, au relatat luni media americane, transmite Breaking News.

Potrivit CNN, această persoană care lucra pentru americani de câteva decenii avea acces direct la Putin şi a furnizat imagini cu documente fotografiate în secret pe biroul preşedintelui rus.

De asemenea potrivit CNN, acest agent a fost evacuat din Rusia în 2017 de teamă că preşedintele american Donald Trump sau administraţia sa îl vor da de gol într-una dintre dezvăluirile lor intempestive de informaţii clasificate.

Potrivit New York Times, CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia până la sfârşitul anului 2016, dar aceasta a refuzat invocând probleme de familie. Serviciile secrete americane au început apoi să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu când sursa a acceptat.

Acest informator, al cărui nume nu a fost dezvăluit, s-a dovedit a fi o sursă vitală de informaţii pentru serviciile americane, care au concluzionat – mulţumită informaţiilor sale – că Putin a orchestrat direct ingerinţa rusă în favoarea lui Donald Trump şi în detrimentul rivalei sale democrate Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 2016, adaugă New York Times.

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat direct pe Putin în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Naţional Democrat, ceea ce a condus la dezvăluirea unei cantităţi uriaşe de mesaje stânjenitoare pentru tabăra Clinton.

Agentul a fost, potrivit New York Times, cea mai valoroasă sursă a CIA din Rusia, iar fuga sa din ţară a împiedicat serviciile de informaţii americane să afle despre activităţile Kremlinului în timpul alegerilor la jumătate de mandat din Statele Unite în 2018 şi al pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale din 2020, notează AFP.

In this article


Join the Conversation