Sprijin internațional pentru Ucraina: 1,2 miliarde euro alocați de nouă țări pentru fondul IFU

Opt țări s-au alăturat Regatului Unit pentru a contribui cu peste 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde euro) la Fondul internațional pentru Ucraina (IFU), informează Ministerul britanic...

Opt țări s-au alăturat Regatului Unit pentru a contribui cu peste 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde euro) la Fondul internațional pentru Ucraina (IFU), informează Ministerul britanic al Apărării, conform DefenseExpress. Această contribuție semnificativă urmează anunțului făcut de prim-ministrul Marii Britanii la summitul NATO din iulie, care a prezentat cel mai mare pachet de sprijin al IFU de până acum. Pachetul include un contract de 300 de milioane de lire sterline pentru furnizarea de proiectile de artilerie de 152 mm destinate tunurilor din era sovietică ale Ucrainei.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a confirmat astăzi semnarea acestui contract, mii de proiectile urmând să fie livrate până la sfârșitul anului, ceea ce va spori semnificativ stocurile Ucrainei și va accelera livrările de sprijin militar. În plus, prim-ministrul britanic a promis un ajutor anual de 3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.

Pe lângă Regatul Unit, celelalte opt țări care contribuie la IFU sunt Norvegia, Țările de Jos, Danemarca, Suedia, Lituania, Islanda, Australia și Noua Zeelandă. Danemarca, Lituania, Țările de Jos și Norvegia s-au angajat să investească și fonduri suplimentare în IFU pentru achiziționarea de drone de primă linie și capacități de apărare aeriană, menite să protejeze populația și infrastructura Ucrainei de atacurile rusești continue.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article