SONDAJ // Pentru cine a vota cetățenii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru formațiuni politice. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat Fondul Opiniei Publice. Din numărul...

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru formațiuni politice. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat Fondul Opiniei Publice.

Din numărul total de respondenți care au participat la sondaj, aproape 13% s-au arătat indeciși sau au declarat că nu ar vota la un eventual scrutin parlamentar care ar avea loc duminica viitoare.

Din numărul celor deciși cu ce formațiunea ar vota, aproape 50% optează pentru PSRM, 30% dintre respondenți au menționat PAS-ul, 7% au optat pentru PDM, în timp ce pentru PPDA și mai puțini.

Potrivit studiului, Igor Dodon se bucură de încrederea a 26% din cetățeni, iar în lidera PAS, Maia Sandu au încredere 23,9% din participanții la sondaj.

Următorul în topul încrederii este primarul general al capitalei, Ion Ceban – 4,5% și Andrei Năstase – 2,8%. În premierul Ion Chicu au încredere doar 1,5% din moldoveni, iar în spicherul Zinaida Greceanîi – 1,3 la sută din respondenți.

La întrebarea: „Președintele țării trebuie să fie ales prin vot direct, de către toți cetățenii care au drept de vot?”, 95 % au fost de acord.

Ce ține de întrebarea „Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales de către Parlamentul R. Moldova?”, 9% și-au arătat acordul.

Prin urmare, 71%  și-au arătat acordul la întrebarea dacă Constituția RM trebuie schimbată.

De menționat că sondajul a fost efectuat de Fondul Opiniei Publice, la comanda portalului Politics.md, pe un eșantion de 1201 persoane din 78 de localități, în perioada 23 – 30 noiembrie, marja de eroare fiind de 2,8%.

In this article


Join the Conversation