Sondaj: Partidul ȘOR își păstrează pozițiile în rândul electoratului

Cercetarea sociologică realizată de compania Intellect Group arată că majoritatea respondenților e nemulțumită de situația din țară după instaurarea, în luna iunie, la guvernare a coaliției de guvernare...

Cercetarea sociologică realizată de compania Intellect Group arată că majoritatea respondenților e nemulțumită de situația din țară după instaurarea, în luna iunie, la guvernare a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, transmite Breaking News cu referire la partidulsor.md.

La întrebarea dacă situația din țară s-a schimbat după venirea noii puteri, circa 70% dintre respondenți a declarat că situația fie nu s-a schimbat, fie a degradat. Numai o pătrime din populație consideră că noua guvernare poate îmbunătăți starea de lucruri în țară.

Sondaj prezentat de Intellect Group la 14 octombrie arată că majoritatea susținătorilor noii guvernări, care au votat la ultimele alegeri pentru cele trei partide care au format coaliția sunt nemulțumiți de prestația acesteia. La întrebarea căruia dintre partide i-a dăunat mai tare formarea coaliției de guvernare, doar circa 10% din respondenți au spus „nimănui”, astfel calificând pozitiv crearea alianței. Majoritatea respondenților care au răspuns la întrebare consideră că formarea coaliției contradictorii a dăunat partidelor care au decis formarea acesteia. Respondenții s-au împărțit pe tabere, care coincid cu adepții unui partid sau altui. Astfel, o bună parte din cetățeni cred că formarea coaliției a prejudiciat fie PSRM, fie Blocului ACUM, sau PAS (circa 10-12% fiecare), restul considerând că a fost lezată imaginea PSRM și ACUM, în egală măsură, fie partidului lui Năstase sau altor formațiuni politice.

Sondajul a stabilit și partidele care vor accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri. În afară de partidele guvernamentale PSRM și PAS, în Parlament ar intra formațiunile de opoziție Partidul Democrat, Partidul „ȘOR” și „Partidul Nostru”. Se observă o scădere a ratingului Partidului DA și PDM, dar se păstrează pozițiile Partidul „ȘOR”, care se menține pe treapta a patra a preferințelor.

Sondajul a fost realizat pe întreg teritoriul R. Moldova, în perioada 30 septembrie – 9 octombrie. Au fost intervievați 1168 de cetățeni cu drept de vot. Marja de eroarea este de ± 3,1%. Această cercetare sociologică a fost ultimul sondaj de opinie publicat în perioada legală permisă de CEC. 14 octombrie este ultima zi în care este permisă publicarea rezultatelor sondajelor în contextul alegerilor locale generale din 20 octombrie.

 

In this article


Join the Conversation