Sondaj iData: În cazul alegerilor parlamentare anticipate, opoziția ar obține 59 de mandate

Partidul „ȘOR” este cea mai activă forță de opoziție din Republica Moldova. De această părere sunt aproape 36 la sută dintre participanții la sondajul realizat de iData. Pe...

Partidul „ȘOR” este cea mai activă forță de opoziție din Republica Moldova. De această părere sunt aproape 36 la sută dintre participanții la sondajul realizat de iData. Pe locurile doi și trei s-au clasat PSRM și Platforma DA, cu 20,1 și, respectiv, 11,1 la sută.

Potrivit rezultatelor cercetării, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, este pe locul doi printre cei mai activi politicieni. El a întrunit un scor de 11 la sută și urmează după președintele Maia Sandu, pe care au menționat-o 19,2 la sută dintre subiecții sondajului. Pe poziția a treia se regăsește Igor Dodon, cu 6,2 la sută.

La întrebarea în care politician aveți cea mai mare încredere, 21, 2 la sută au menționat-o pe Maia Sandu, iar 12,1 la sută – pe Igor Dodon. Ilan Șor este pe locul trei, cu un scor de 7,2 la sută. În cazul unor alegeri prezidențiale anticipate, Maia Sandu ar obține 27 la sută din sufragii, iar Igor Dodon – 20 la sută. Pe locul trei urmează Ilan Șor, cu un scor de 11,4 la sută.

Cercetarea a mai arătat că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, partidul de guvernământ ar pierde puterea. Pentru PAS ar vota 22,5 la sută din populație, iar pentru PSRM – 19,2 la sută. Partidul „ȘOR” ar întruni 13,4 la sută. Ca urmare, PAS va obține 42 de mandate, PSRM – 35, iar Partidul „ȘOR” – 24. Celelalte formațiuni politice nu ar accede în Parlament.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-24 februarie, pe un eșantion de 1.040 de oameni din 394 de localități. Marja de eroare este de trei la sută.

In this article