Bunuri de peste 86 milioane de lei (peste 4, 3 milioane euro) indisponibilizate de Procurorii Anticorupție cu suportul ARBI a CNA în dosarul denumit generic „Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”

Procuratura Anticorupție informează despre acțiunile de urmărire penală recent efectuate de către procurorii anticorupție în  dosarul denumit generic „Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”. Amintim că, urmărirea penală pe acest...

Procuratura Anticorupție informează despre acțiunile de urmărire penală recent efectuate de către procurorii anticorupție în  dosarul denumit generic „Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”.

Amintim că, urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul  abuzului de serviciu, săvârșit din interes material (art.327 alin.(2) din Codul penal), de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice, iar urmărirea penală este efectuată de Procuratura Anticorupție, SIS și SPIA a MAI.

Ulterior, la 05 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal). Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

De asemenea, la 19 mai 2022 de către Procuratura Anticorupție a fost pornită urmărirea penală conform elementelor infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) lit. a), b) din Codul penal, cu privire la spălarea banilor obținuți fraudulos în perioada 2014-2021 de la Î.S. „CRIS REGISTRU”, și respectiv I. P. „AGENȚIA SERVICII PUBLICE”, cauză care a fost conexată la cauza principală.

Menționăm că, în noiembrie 2022, nouă persoane – angajați ai Î.S. „CRIS REGISTRU” și respectiv I. P. „AGENȚIA SERVICII PUBLICE”, au fost trimiși cu rechizitoriu în instanța de judecată pentru examinare în fond, iar o altă cauză penală în privința mai multor persoane acuzate inclusiv în comiterea de spălare de bani se efectuează urmărirea penală în continuare.

Astfel, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023 pe caz au fost efectuate un șir de acțiuni procesuale, audiate persoane în diferite calități procesuale, au fost supuse examinării peste 3000 de documente.

Recent, cu suportul ARBI, la demersul procurorilor anticorupție, a fost autorizată punerea sub sechestru în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune. Sechestrele vizează bunurile unei persoane care figurează în calitate de beneficiar al rezultatelor acțiunilor prejudiciabile investigate și care este cercetată în această cauză, valoarea totală a bunurilor sechestrate fiind de peste 86 mln. lei.

Printre acestea se numără 56 de bunuri: 7 capitaluri sociale, 2 încăperi locative și una nelocativă, 15 mijloace de transport, 6 terenuri agricole și 5 pentru construcții, 2 construcții locative și 15 nelocativă, dar și 3 conturi bancare.

In this article