Socialiștii critică lipsa de poziție a Maiei Sandu în problema construcției noilor hidrocentrale de la Novodnestrovsk

Socialiștii critică lipsa de poziție a președintelui Maia Sandu în problema construcției noilor hidrocentrale de la Novodnestrovsk. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, s-a arătat indignat că la...

Socialiștii critică lipsa de poziție a președintelui Maia Sandu în problema construcției noilor hidrocentrale de la Novodnestrovsk. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, s-a arătat indignat că la cele două întrevederi pe care le-a avut Sandu cu omologul său de la Kiev, ultima săptămâna aceasta la Batumi, nu a fost abordată intenția părții ucrainene de instalare și punere în funcțiune a noilor turbine și extinderea Centralei Hidroelectrice de la Novodnestrovsk, precum și construcția cascadei de 6 hidrocentrale pe Nistru în regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți.

”Am o întrebare: de ce doamna Sandu, a doua oară în ultima perioadă, având discuții la cel mai înalt nivel cu vecinii ucraineni, de ce nu a abordat problema Nistrului? Ucrainenii continuă construirea hidrocentralelor și Moldova poate avea probleme mai ceva decât problemele politice, noi putem rămâne fără apă potabilă”, a declarat Batrîncea la NTV Moldova.

Potrivit experților din domeniu, inclusiv celor din Ucraina, aceste proiecte ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și perturba funcționarea ecosistemului Nistrului Mediu și Inferior, precum și a deltei. Toate acestea ar putea crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova.

La inițiativa deputaților PSRM, în Parlament a fost creată o comisie specială pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru. Autorii au atras atenția asupra faptului că în prezent râul Nistru este supus unor pericole fără precedent, care pot lăsa cetățenii Republicii Moldova fără resurse de apă. Această stare de lucruri se datorează schimbărilor climatice, activităților nechibzuite ale oamenilor, dar și impactului în urma activității Centralei de la Novodnestrovsk din Ucraina, care afectează grav ecosistemului bazinului râului Nistru.

In this article