Slovacia va transforma filtrele de țigări în asfalt pentru drumuri

Premieră mondială în Slovacia. Autoritățile din Bratislava vor să transforme filtrele de țigări în asfalt pentru drumuri. Proiectul  va contribui la străzi mai curate și la o reutilizare...

Premieră mondială în Slovacia. Autoritățile din Bratislava vor să transforme filtrele de țigări în asfalt pentru drumuri. Proiectul  va contribui la străzi mai curate și la o reutilizare practică a deșeurilor. Doar o treime din mucurile de țigară din cele 18 miliarde de țigări fumate în întreaga lume în fiecare zi ajung într-un coș de gunoi sau de reciclare, scrie tv8.md, citat de breakingnews.md. 

Compania de gestionare a deșeurilor municipale din capitala Slovaciei, Odvoz a Likvidácia Odpadu (OLO), a anunțat un nou apel pentru colectarea și reutilizarea țigărilor aruncate în 2024.

În timpul târgurilor de Crăciun din oraș, grupul a testat containere speciale concepute pentru a colecta atât filtrele de țigări standard, cât și cele găsite în dispozitivele moderne de tutun încălzit, cum ar fi vape-urile. Deși acest lucru în sine nu este inovator, utilizarea lor pentru mucuri de țigară este o premieră globală.

Proiectul realizat de Primăria Bratislava și companiile SPAK-EKO și EcoButt, OLO va transforma filtrele de țigări uzate în fibre speciale care pot deveni apoi un amestec pentru prepararea asfaltului pentru a putea fi folosit pe suprafețele drumurilor.

Deși Bratislava speră să crească ritmul de reciclare a țigărilor în 2024 cu această nouă schemă, nu va fi prima dată când filtrele vor fi folosite pentru a face drumuri. Există deja un drum în Slovacia făcut de EcoButt din țigări aruncate. Este situat în Žiar nad Hronom, într-o regiune centrală a țării și se pare că este primul de acest gen din lume.

Țigările uzate care sunt aruncate pe pământ sunt problematice pentru mediu deoarece eliberează substanțe toxice care pot contamina apa, solul și ecosistemele.

In this article