Șeful Vămii Sculeni și doi agenți ai poliției de frontieră din România, reținuți în urma perchezițiilor DNA

Șeful Vămii Sculeni din România, Cristian Mâncaș, și doi polițiști de frontieră au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate de polițiștii și procurori din România. Cei trei sunt...

Șeful Vămii Sculeni din România, Cristian Mâncaș, și doi polițiști de frontieră au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate de polițiștii și procurori din România. Cei trei sunt bănuiți de luare de mită, dare de mită și de complicitate de luare de mită. 

„În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România.

De asemenea, potrivit DNA, Cristian Mâncaș, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus.

In this article