Șefa unei fundații pentru copii, condamnată la opt ani de închisoare pentru escrocherie

Președintele Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii” a fost condamnată la opt ani de închisoare pentru escrocherie și trafic de influență. Aceasta ar fi cerut mită de peste 40.000...

Președintele Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii” a fost condamnată la opt ani de închisoare pentru escrocherie și trafic de influență. Aceasta ar fi cerut mită de peste 40.000 de euro. Sentința a fost pronunțată la 6 noiembrie curent de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

 

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauzele penale au fost pornite în anul 2017, de către CNA, în temeiul unui denunț. Potrivit materialelor, în 2014 femeia a cerut de la denunțătoare 500 de euro sub pretextul unui împrumut pentru perfectarea unor documente la Primăria Chișinău, în vederea înstrăinării unui teren ce-i aparține. Cu toate acestea, ea nu a avut intenția de a-i restitui banii.

Totodată, în aceeași perioadă, sub același pretext, aceasta a mai împrumutat de la denunțătoare 38.000 de euro.

Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul CSJ, femeia a cerut de la denunțătoare 3.000 de euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiului denunțătoarei.

Astfel, după mai bine de doi ani de documentare a cazului, instanța a recunoscut-o vinovată pe inculpată pentru comiterea infracțiunii de escrocherie. Acesteia i s-a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe un termen de opt ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de cinci ani.

De asemenea, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen a câte un an pentru fiecare infracțiune, însă cu liberare de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

Până la definitivarea sentinței, inculpatei i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara. Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

In this article