“Se urmărește implicarea directă a instituțiilor politice” PG a avizat negativ modificările la Legea cu privire la Procuratură

Procuratura Generală a avizat negativ modificările la Legea cu privire la Procuratură. Despre aceasta instituția a anunțat printr-un comunicat de presă. „Prin modificările care se propun în Legea...

Procuratura Generală a avizat negativ modificările la Legea cu privire la Procuratură. Despre aceasta instituția a anunțat printr-un comunicat de presă.

„Prin modificările care se propun în Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a Procurorului General. Urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive, din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt, în adresa Procurorului General, în același timp, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative. (…) este totalmente inacceptabilă formula propusă în art.301, de evaluare a performanțelor Procurorului General, mai ales că modalitatea de constituire și funcționare a entității abilitate, despre care urmează să ne expunem în continuare, reprezintă o ingerință vădită asupra garanțiilor constituționale de independență funcțională a Procuraturii și ale Procurorului General, în special”, se arată în avizul Procuraturii.

Amintim că Parlamentul a votat în prima lectură vineri, 13 august, proiectul de lege ce prevede introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, cât și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor. Inițiativa a fost criticată dur de mai mulți experți din domeniu, iar reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au criticat graba cu care se încearcă promovarea acestui proiect.

In this article