Ivan Diacov, despre casa în care locuiește Gavrilița: Dacă minți, este abuz de serviciu…

Fostul Procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, a venit cu un val de critici în adresa actualului Prim-Ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Printr-un comentariu plasat la postare...

Fostul Procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, a venit cu un val de critici în adresa actualului Prim-Ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Printr-un comentariu plasat la postare deputatului PAS, Virgiliu Pîslariuc, fostul Procuror a ținut să precizeze că declararea imobilului în care locuiește Gavrilița, a fost și este o acțiune obligatorie.

Mai mult ca atât, fiind un susținător aprig al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Diacov își schimbă măcazul și precizează că minciunile folosite de Premier, ar putea fi catalogate ca fiind un abuz de serviciu.

„Pentru a instala paza de stat trebuie de îndeplinit niște formulare oficiale, trebuie de proiectat și oficializat instalarea camerelor de luat vederi, a încăperii pentru pază, cerere, în care este indicat imobilul-domiciliu al persoanei protejate, dar nu al rudelor ei. Și toate cheltuielile se achită din bugetul de stat.

Dacă minți, este abuz de serviciu…Așa că declararea este obligatorie…”, a scris Ivan Diacov.

Ex-Procuror de Chișinău despre casa în care locuiește Natalia Gavrilița: „Declararea este obligatorie”

De precizat că, declarațiile folosite anterior de Gavrilița, precum că declararea averii și a intereselor personale nu o obligă să declare imobilul în care locuiește sunt contrazise de Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale.

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, care confirmă cele menționate de Ivan Diacov, Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale stabilește faptul că funcționarul trebuie să declare „bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deținute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitație, de superficie, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv, de membrii familiei lui și de concubinul/concubina lui ori aflate în posesia acestora în baza unor contracte de mandat, de comision, de administrare fiduciară, a unor contracte translative de posesie şi de folosință, dar și bunurile transmise de către subiectul declarării cu titlu oneros sau gratuit, personal sau de către membrii familiei lui, concubinul/concubina lui către orice persoană fizică sau juridică în perioada declarării, dacă valoarea fiecărui bun depășește suma de 10 salarii medii pe economie”.

Astfel, Premierul PAS, Natalia Gavrilița este obligată de lege să declare imobilul întrucât îl are în abitație, adică se folosește de imobilul care este proprietate a părinților săi.

La fel, Ziarul de Gardă a solicitat-o pe Lilia Ioniță, coordonatoare de proiect la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), să facă o interpretare a legislației privind declararea averii și intereselor personale. Ioniță a menționat că „În principiu, funcționarul trebuie să declare bunul imobil în care locuiește, că altfel se primește că el locuiește în aer. El trebuie să indice locul unde locuiește”, a punctat Ioniță.

Sinteza.ORG amintește că, Natalia Gavrilița, noul Prim-Ministru al Republicii Moldova, locuiește într-o casă de lux, cu două niveluri, situată în sectorul Centru al Capitalei. Ca în cele mai bune tradiții ale politicienilor, imobilul acesteia nu se regăsește în declaraţiile sale de avere și interese personale din ultimii ani.

Conform informațiilor din declarațiile de avere ale familiei Nataliei Gavrilița și ale soțul său, Vladimir Gavrilița, aceștia dețin în proprietate un apartament de 52 de metri pătrați cumpărat în 1997 cu circa 275 de mii de lei. Soții Gavrilița mai declară un automobil Lexus fabricat în 2009, procurat în 2014 cu 17 mii de euro și un automobil Subaru, la fel din 2009, procurat în 2018 cu 3,5 mii de euro. Familia Gavrilița păstrează în trei conturi bancare aproximativ 370 de mii de lei.

FOTO// Casa de MILIOANE a Nataliei Gavrilița, pe care NU a indicat-o în declarația de avere

Printr-o investigație, s-a constatat că familia Gavrilița nu locuiește însă în apartamentul indicat în declarațiile de avere, ci într-o casă de milioane, cu două niveluri, situată în sectorul Centru al Capitalei. Bunul imobil ar aparține părinților noului Prim-Ministru, Valeriu și Nina Catrinescu și este protejat de ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS).

Sursa: sinteza.org

In this article