Scheme frauduloase cu cărbune: Doi foști angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare învinuiți de abuz în serviciu

Doi foști angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare sunt acum învinuiți de abuz în serviciu, pentru presupusele lor implicări într-o schemă frauduloasă legată de contractele de livrare a cărbunelui...

Doi foști angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare sunt acum învinuiți de abuz în serviciu, pentru presupusele lor implicări într-o schemă frauduloasă legată de contractele de livrare a cărbunelui în valoare de 9.008.160 de lei. Potrivit informațiilor transmise de Știri.md, presupușii inculpați, care dețineau funcții de director adjunct al DIP și al doilea șef de Direcție logistică din cadrul DIP, sunt acuzați că au dat indicații pentru semnarea abuzivă a facturilor fiscale de livrare a cărbunelui, indiferent dacă acesta a fost livrat sau nu.

Schema frauduloasă presupunea ca șefii secțiilor logistice din cadrul penitenciarelor sau chiar șefii penitenciarelor să semneze în rubrica “Primit bunurile” pe toate facturile fiscale prezentate de furnizori, în ciuda lipsei cărbunelui. Aceștia argumentau că aceasta era o indicație din partea conducerii DIP.

Investigațiile au arătat că diferite cantități de cărbune lipseau din livrările pentru fiecare instituție subordonată DIP, provocând un prejudiciu total de aproximativ 400.000 de lei Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În timp ce urmărirea penală împotriva a patru dintre învinuiți a fost oprită din cauza intervenției termenului de prescripție, ceilalți doi nu și-au recunoscut vinovăția și au refuzat acordul încetării urmăririi penale. Astfel, cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți vinovați de abuz în serviciu, cei doi inculpați riscă o amendă între 6.000 și 16.000 de lei sau închisoare de până la trei ani. În ambele cazuri, există posibilitatea privării de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe o perioadă de la doi la cinci ani, conform legislației în vigoare la momentul comiterii infracțiunii.

In this article