Președinta „Platformei Moldova” a cerut președintei Maia Sandu să inițieze un referendum privind inadmisibilitatea participării Republicii Moldova la blocurile militare

Președinta „Platformei Moldova”, Irina Vlah, a făcut o adresare către președinta Maia Sandu să inițieze un referendum privind inadmisibilitatea participării Republicii Moldova la blocurile militare. Într-o scrisoare adresată...

Președinta „Platformei Moldova”, Irina Vlah, a făcut o adresare către președinta Maia Sandu să inițieze un referendum privind inadmisibilitatea participării Republicii Moldova la blocurile militare. Într-o scrisoare adresată șefei statului, marți, 6 februarie, politiciana a remarcat că această problemă este mai importantă decât „referendumul pentru aderarea la UE” propus de președinta Sandu, pe care publicul o percepe ca fiind o campanie electorală a dnei Maiei Sandu.

În scrisoarea adresată șefei statului, Irina Vlah a remarcat că Republica Moldova încă din 2005 a semnat un Plan de acțiuni cu Uniunea Europeană, care definea principiile de cooperare dintre țara noastră și Uniunea Europeană în toate domeniile. Încercările Președintei Sandu de a monopoliza  ideea de integrare europeană nu sunt în niciun fel justificate.

Potrivit lui Vlah, după începerea negocierilor privind aderarea Moldovei la UE, în loc de entuziasm,  observăm îndoieli în rândul cetățenilor cu privire la viitorul european. Aceasta se datorează politicilor ambigue ale conducerii țării – reforme eșuate, promovarea oficialilor incompetenți și pasiune pentru geopolitică în detrimentul intereselor cetățenilor.

„Toate aceste circumstanțe, precum și deciziile fără precedent de a închide mass-media de opoziție și măsurile represive împotriva unor persoane din opoziție, au avut loc sub sloganurile integrării europene, au discreditat foarte mult această idee”, a menționat președinta „Platformei Moldova” într-o adresare către Maia Sandu.

„Întrucât organizarea unui referendum implică cheltuieli bugetare serioase, ar fi corect ca fondurile contribuabililor să fie cheltuite în beneficiul societății, și nu pentru interese personale. Așadar, fac un apel către dumneavoastră, doamnă Sandu, un apel la organizarea unui referendum pentru a determina voința poporului asupra unei probleme cu adevărat stringente – inviolabilitatea statutului neutru al Republicii Moldova și inadmisibilitatea participării țării noastre la blocuri militare. Actualitatea acestei probleme se datorează riscurilor de securitate din regiune și încercărilor conducerii Republicii Moldova de a atrage țara într-o confruntare geopolitică”, a conchis Irina Vlah.

Scrisoarea Irinei Vlah, trimisă Președintelui Maia Sandu, este disponibilă, accesînd acest link

Președinta AO “Platforma Moldova” Irina Vlah

Sursa: ipn.md

In this article