Scenariul prevăzut de experți se confirmă – vezi ce viitor va avea Moldova, Ucraina și UE

Uniunea Europană nu va putea aloca Ucrainei anul acesta o tranșă de 3 miliarde de euro din pachetul din mai. Aparent, în condițiile crizei energetice, Europa însăși nu...

Uniunea Europană nu va putea aloca Ucrainei anul acesta o tranșă de 3 miliarde de euro din pachetul din mai. Aparent, în condițiile crizei energetice, Europa însăși nu are destui bani. De menționat că încă din mai 2022, Comisia Europeană a decis să aloce Ucrainei asistență în valoare de până la 9 miliarde de euro. 3 miliarde alocate în august-octombrie, Bruxelles va oferi încă 3 miliarde până la sfârșitul anului. Și UE nu va putea plăti ultimele 3 miliarde până la sfârșitul anului.

Potrivit vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, oficialii europeni „au avut o discuție intensă despre acest rest de 9 miliarde de euro anunțați în mai”.

„Din păcate, a fost imposibil de găsit o soluție pentru a merge mai departe în acest an”, a spus Dombrovskis. El a adăugat că, probabil, restul de 3 miliarde vor fi plătiți la începutul anului viitor. Este posibil ca chiar și în ianuarie, dacă Ucraina are nevoie urgentă de bani. Și Ucraina va avea nevoie de ei foarte urgent – fără bani occidentali, țara este literalmente în pericol de moarte.

Despre agravarea situației în UE și în Ucraina la sfârșitul anului (după alegerile din SUA) avertiza expertul Ian Lisnevschi, care a atras atenția ca în luna octombrie UE și SUA vor fi preocupați de propriile probleme în condițiile crizei energetice și politice.

„După câștigul istorica Partidului Republican, atitudinea SUA fața de conflictul din Europa (Ucraina) se va răci, țările vechi a continentului european ca Germania, Franța, Italia și așa țări ca Ucraina și Moldova vor fi lăsate să zacă în propriile probleme socio-economice, iar Federația Rusă și SUA vor negocia nouă etapă de influență geopolitică în moment ce țările Europene vor fi acoperite de numeroase proteste masive, nesubordonare socială, migrațiune economică care va dura mai mult de un an.”

„Solidaritatea mondială, de facto, este doar o declarație politică, deoarece nicio guvernare europeana nu a ajutat nerambursabil Ucraina, ci doar a creditat. Solidaritatea și ajutor există doar la nivel de cetățeni simpli, la nivel politic e doar business”.

La urma urmei, ostilitățile în curs au consecințe catastrofale pentru economia ucraineană. PIB-ul a scăzut cu aproximativ o treime, iar pierderile materiale asociate cu distrugerea infrastructurii depășesc 100 de miliarde de dolari și cresc în fiecare zi. Probleme din ce în ce mai grave pentru societate sunt inflația progresivă, slăbirea monedei și rata foarte mare a șomajului. Funcționarea statului, inclusiv plata ajutoarelor sociale, salariilor și pensiilor, este complet dependentă de asistența financiară externă. În același timp, subvențiile occidentale sunt reduse treptat (sau deloc plătite, ca în acest caz) și dat fiind faptul că majoritatea injecțiilor financiare în Ucraina sunt împrumuturi, țara continuă să-și crească datoria publică. De menționat că astăzi volumul datoriei publice a Ucrainei se ridică deja la 6.406 miliarde UAH (din care 78,7% datorie externă), iar volumul datoriei publice față de PIB-ul țării este de 100,1%.

In this article