Șase bărbați – trimiși în judecată pentru contrabandă cu marfă de larg consum de peste 1.000.000 lei, de la ”KM7” din Odesa, Ucraina

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea pe banca acuzaților a șase bărbați, reținuți în august 2020 pentru contrabandă cu marfă de larg consum...

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea pe banca acuzaților a șase bărbați, reținuți în august 2020 pentru contrabandă cu marfă de larg consum de peste 1.000.000 lei, de la ”KM7” din Odesa, Ucraina.

Aceștia au vârste cuprinse între 28 și 40 de ani, iar în perioada în care au comis infracțiunea, erau domiciliați în Chișinău, Criuleni și Călărași. Potrivit datelor din dosarul investigat sub conducerea PCCOCS, de către ofițerii vamali și angajații SIS, în rândul celor șase sunt persoane care au acționat pe diferite segmente de responsabilitate: anumite persoane erau responsabile de achiziționarea mărfi în Ucraina, de transportarea acesteia, iar altele – de monitorizarea traseului cu mașini pe post de antemergător, pentru evitarea controlului din partea autorităților de către mașinile care transportau marfa.

Marfa era introdusă în țară prin regiunea transnistreană, cu eludarea posturilor vamale interne de control, iar oamenii legii au stabilit rutele de deplasare ale învinuiților, precum și ale locurilor de aprovizionare, depozitare și comercializare a mărfii de contrabandă. Însă, în data de 1 august 2020, oamenii legii i-au reținut în flagrant, în momentul în care aceștia se pregăteau să transmită bunurile beneficiarilor finali, într-o parcare din municipiul Chișinău.

Au urmat 14 percheziții pe mai multe adrese din țară, unde au fost depistate și indisponibilizate loturile impunătoare de marfă de contrabandă. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, judecătorul de instrucție a dispus aplicarea sechestrului asupra a cinci automobile folosite la comiterea contrabandei, în sumă de circa 600.000 lei, în vederea ulterioarei confiscări în folosul statului. De asemenea, confiscării urmează a fi supusă și captura de contrabandă, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Pentru contrabanda comisă în împrejurările constatate, legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 4 la 10 ani. În așteptarea sentinței judecătorești, aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

In this article