Mecanismele de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie vor fi îmbunătățite

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care are drept scop asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Pentru îmbunătățirea...

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care are drept scop asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie.
Pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în acest domeniu, dar și pentru a nu admite încălcarea drepturilor victimelor violenței domestice sau violenței sexuale la etapa de urmărire penală și la etapa examinării cauzelor în instanța de judecată se propun modificări la Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, Codul de executare și Codul contravențional.
De asemenea, se propune redefinirea noțiunii de viol și garantarea unui mecanism de asigurare a drepturilor procesuale ale victimelor infracțiunilor cu privire la libertatea și integritatea sexuală. Totodată, se urmărește elaborarea unui mecanism funcțional privind aplicarea măsurilor de protecție în cazul violenței domestice și solicitarea ordonanței de protecție. O altă propunere se referă la înăsprirea răspunderii penale pentru violența în familie săvârșită cu bună ştiinţă faţă de un minor sau față de o femeie gravidă ori profitând de starea de neputinţă a victimei, care se datorează vârstei înaintate, bolii, dizabilităţii ori altui factor.
În scopul protejării eficiente a victimei, se propune ca drepturile victimei să fie completate cu dreptul de a da explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite, să fie asistate, în condițiile legii, de un avocat care acordă asistență juridică garantată de stat, să-i fie asigurate dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, să-i fie prestate servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică posttraumatică și consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale. Proiectul mai urmărește modificarea normelor procesuale, pentru a evita pe cât de mult posibil contactul dintre prepusul agresor și victima violenței. Această modificare are drept scop reducerea revictimizării victimei în cazul confruntării acesteia cu persoana bănuită sau învinuită.
Menționăm că proiectul de lege a fost elaborat în scopul armonizării legislației penale la prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) și la prevederile Convenției Consiliului Europei cu privire la protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale (Convenția de la Lanzarote), dar și la Statutul Curții Penale Internaționale.
In this article