Sandu apare în compania lui Dorin Chirtoacă într-un spot de susținere a lui Năstase

Apariția Doamnei Sandu în compania lui Dorin Chirtoacă într-un spot de susținere a lui Năstase nu poate să nu stîrnească mirare. Aparent, ambii s-au pronunțat în favoarea lui...

Apariția Doamnei Sandu în compania lui Dorin Chirtoacă într-un spot de susținere a lui Năstase nu poate să nu stîrnească mirare. Aparent, ambii s-au pronunțat în favoarea lui Andrei Năstase deși maniera în care au făcut asta a fost diferită. Maia Sandu l-a susținut explicit, cu subiect și predicat, iar Dorin Chirtoacă și-a manifestat sprijinul prin transferul de imagine și nu prin discurs. Aflarea lui în cadru a însemnat că și el e în treabă. Dar n-a spus clar – e în favoarea lui Năstase sau e doar împotriva lui Ceban, transmite Breaking News.

Cunoaștem prea bine aversiunea lui Chirtoacă față de Năstase, pe care liderul liberal l-a criticat împreună cu Mihai Ghimpu cu diverse ocazii. Astfel, în spotul prezentat, ne putem îndoi de sinceritatea lui Chirtoacă. Putem fi siguri că apariția braț la braț a lui Chirtoacă și Sandu este rodul unui compromis politic.

Chirtoacă, care a acumulat peste 10 % în primul tur al lagerilor din Chișinău, a fost rugat de blocul ACUM să sprijine mai consistent  candidatura lui Năstase. Fără voturile fostului primar, Năstase nu poate spera să cîștige această cursă. Putem presupune că rugămintea făcută de blocul ACUM lui Chirtoacă a fost una extrem de insistentă și nu putem exclude că ea a fost transmisă inclusiv prin filiera internațională.

Totuși, Chirtoacă a știut să-și negocieze apariția, refuzînd să o facă în compania lui Năstase. Liderul liberal a acceptat să fie secondat de Maia Sandu pentru că, probabil, ea este persoana prizabilă din duetul Sandu-Năstase. Deci una din condiții a fost ceva de genul – îl sprijin pe Năstase dar să nu-l văd în preajma mea. E un nesuferit.

O altă condiție evidentă înaintată de Chirtoacă a fost să nu fie pus în situația de a rosti cuvinte de sprijin în favoarea lui Năstase. Mesajul lui poate fi citit printre rînduri – candidatul nostru e un ticălos ordinar. Dar e ticălosul nostru. Nu-i rostesc numele dar voi puteți s-l votați dacă nu vi-i greață. Însă să nu-l votați în nici un caz pe celălalt candidat.

O asemenea manieră ”colegială” a blocului ACUM de a-l băga în horă și pe Chirtoacă a stîrnit nemulțumirea firească a socialiștilor. Dodon a tunat și a fulgerat din palatul lui prezidențial și a invocat mîrșăvia și lașitatea ”colegilor de alianță”. Mînia lui poate fi înțeleasă – aliații joacă perfid și se aliază cu dușmanii socialiștilor pentru a-l înfrînge pe socialistul Ceban.

La îndemnul dintotdeauna pașnic al lui Dodon care pare a fi un fel de motan Leopold – ”băieți și fete, haideți să fim prieteni” – ACUM răspunde prin confruntare și vorbe cu venin. În aceste condiții, înțelegem că blocul ACUM trece peste liniile roșii ale conviețuirii pașnice din alianță. Acest lucru le va fi iertat în cazul în care va cîștiga Ceban. Dar nu cred că asta va fi trecut ușor cu vederea dacă cîștigă Năstase.

E cert că singurul căștigător al acestei situații este Dorin Chirtoacă. După o perioadă de ostracizare și alergat bezmetic pe tușă, fostul primar se vede luat în brațe de Maia Sandu. Acum el poate spera să intre în grațiile actualului premier în condițiile în care Andrei Năstase devine din ce în ce mai irespirabil.

In this article


Join the Conversation