Sandu a uitat de promisiunea făcută în legătură cu publicarea tuturor cheltuielilor ce țin de deplasările de serviciu în străinătate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat în zilele de 19-20 mai o vizită oficială la Berlin, unde a avut mai multe întâlniri, inclusiv o discuție în regim...

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat în zilele de 19-20 mai o vizită oficială la Berlin, unde a avut mai multe întâlniri, inclusiv o discuție în regim online cu Angela Merkel. Totuși, nici până astăzi nu a fost publicată informația despre cheltuielile suportate în legătură cu călătoria, contrar promisiunilor publice, transmite telegraph.md.

”În scopul sporirii nivelului de transparență a activității Administrației Aparatului Președintelui Republicii Moldova, pe această pagină vor fi publicate costurile ce țin de deplasările de serviciu în străinătate acoperite de către instituția prezidențială”, scrie Președinția pe propria pagină web. Însă, această promisiune a rămas doar la nivel teoretic și politic, deoarece cheltuielile despre vizita Maiei Sandu la Berlin nu au fost publicate nici în termen de 10 zile de la întoarcerea în țară. Mai mult, instituția prezidențială nu comunică aceste informații nici surselor mass-media, deși Telegraph.md a trimis deja trei solicitări.

De la începutul anului, Maia Sandu a efectuat cinci deplasări peste hotarele țării, cheltuind în acest scop aproape 200 mii de lei, majoritatea banilor fiind pentru cazare și bilete avia. În cheltuielile raportate nu intră și cele suportate de către SPPS. Potrivit SPPS, aceste cheltuieli constituie secret de stat, respectiv cetățenii nu pot afla cât se cheltuie pentru serviciile de transport prestate președintelui și nici pentru cele ce țin de bodyguarzi.

Pe această cale, dat fiind faptul că nu este prima oară când Președinția refuză să prezinte anumite informații, Telegraph.md sesizează organizațiile non-guvernamentale, precum și Ambasadele acreditate la Chișinău,  despre lipsa de transparență în activitatea Președinției. Mai mult, redacția condamnă și faptul că instituția prezidențială demonstrează o colaborare mult mai activă cu sursele mass-media apropiate PAS și șefului statului, majoritatea dintre aceste fiind finanțate pe filiera americană și europeană în diferite proiecte despre libertatea presei și asigurarea transparenței instituționale.

In this article